Aune Past: teise poole mittekuulamine oli paras ämber

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aune Past
Aune Past Foto: Ove Maidla

Kommunikatsioonispetsialist Aune Past leiab lõppevat aastat kokku võttes, et aasta miinuseks Eestis on konfliktides ja meeleavaldustes kõlama jäänud väide, et vastasseisude asjaosalised ei kuula üksteist.

1. Kas 2012. aasta oli Eesti ja maailma jaoks parem või halvem kui varasem? Miks?

2012 oli eelmisest aastast parem nii maailmale kui Eestile, on olnud mitmeid teadusavastusi, mis aitavad meil maailma ja iseendaga toime tulla.

2. Mis oli teie hinnangul tänavune suurim saavutus Eestis? (Aasta pluss)

Meie teadlaste tegevus on olnud edukas. Geenivaramu on oma koha maailmagenoomikateaduses leidnud (ca 30 protsenti kõigist viimase 10 aasta jooksul Nature’s avaldatud artiklitest, kus on Eesti aadress,  on Geenivaramu teadlaste poolt avaldatud) ja järgmine samm on personaalne meditsiin Eestis, kus geneetiline info leiab kasutamist tavameditsiinis.  Maaülikooli professor Ülo Niinemets sai esimesena Eestis Euroopa teadusnõukogu grandi. Valmis Tõravere Observatooriumi uus maja, Tartu oli suvel maailma füüsikapealinn.

3. Mis oli lõppeva aasta suurim rumalus Eestis? (Aasta miinus)

Kõikidele konfliktidele ja meeleavaldustele eelnes osapoolte manifest: meid ei kuulata, meiega ei arvestata.  Avatud kommunikatsioon kahe osapoole vahel oleks hoidnud palju närve, aega ja raha kokku. No me ei pea õigustama enda vähest rääkimist sellega, et me olemgi selline soome-ugri rahvas. Teise poole mittekuulamine, omavahel mitterääkimine on paras ämber.

4. Mida loete 2012. aasta suurimaks positiivseks üllatuseks? (Aasta hüüumärk)

Väga toredasti kukkus välja teaduse populariseerimise saade ETVs Rakett69. Saade on kogunud nii vaatajaid kui saanud mitmeid preemiaid.

5. Mida peate teravaimaks tänavu lahendamata jäänud probleemiks? (Aasta küsimärk)

Vähe sellest, et me ei räägi, paistab nagu tahaksime me ka ahju taga hallitada, mitte mingil juhul kodust välja minna. See, et Tartust maailma lennata ei saa, on suur samm sammaldumise teel. Ja ega Tallinn-Tartu maantee praegune olukord ka kiita ole.

 6. Kas 2013. aastal on Eestis parem elada kui lõppeval aastal? Miks?

Kindlasti parem. Tundub sedamoodi, et inimkond on endiselt uudishimulik ja innovaatiline. Teaduse tarkusega püsime paremini hinges ja elame kooskõlas ümbritseva loodusega. Kui me veel üksteisega rääkima ka õpiksime, oleks elu palju helgem. Loodetavasti on tänavu aasta suhtekorraldajaks valitud Aktiivne Kodanik teadlik oma õigustest ja oma võimalustest ning on võrdväärne partner igale otsustajale.

Postimehe arvamusportaal küsis kümmekonnalt Eesti arvamusliidrilt ja ühiskonnavaatlejalt, millise pilguga vaatavad nad tagasi lõppevale aastale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles