Ennustus: võidavad elektri vabaturupakettide valijad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti jätab elektrituru avamise edasi.
Läti jätab elektrituru avamise edasi. Illustratsioon: Graafika: Laura Kangur

Postimehe arvamusportaali aastalõpuennustuses osalejate hinnangul jäävad elektrituru avanemisel tuleva aasta lõikes võitjaks need, kes eelistavad vabaturupakette.

Selles on veendunud suhtekorraldusfirma Rull ja Rumm juhataja Ivo Rull, kelle sõnul säästavad vabaturupakettide eelistajad aasta lõikes keskmiselt 5 eurot. «Nende mure ja vaev paketi valikul saab vääriliselt tasutud,» usub ta.

Ka LHV panga makroanalüütik Heido Vitsuri sõnul osutuvad võitjaks vabaturu pakettide eelistajad. «Fikseeritud pakettides on müüjad riskid suuremas ulatuses tarbijate kanda jätnud ja kuivõrd põhjalas sajab lund piisavalt ja vähenev majanduslik aktiivsus toob kaasa nõudluse vähenemise, siis peaks elekter vähemalt tuleva aasta esimesel poolel turul suhteliselt odav olema,» selgitas ta.

TTÜ Innovatsiooni ja ettevõtluskeskuse direktor Tea Varrak oli samuti seisukohal, et võidavad vabaturupakettide eelistajad ning EBSi Vaba Majandusmõtte Keskuse juhataja Andres Arrak märkis, et vabaturupaketid on odavamad.

TLÜ riigiteaduste instituudi direktor Anu Toots ütles, et ühest vastust sellele küsimusele ei ole ja kõik oleneb tarbija profiilist.

Diplomaatide kooli asedirektor Vahur Made arvas ainsana, et võidavad fikseeritud pakettide eelistajad.

2013. aasta 1. jaanuarist avaneb Eesti elektriturg täielikult kõikidele elektritarbijatele. Igaüks saab valida endale sobiva elektrimüüja ning hinnapaketi. Valida saab fikseeritud, muutuva (vabaturupaketid) ja kombineeritud hinnaga elektripakettide vahel.

10. detsembriks pidid paketi ära valima need, kes sõlmisid uue aasta 1. jaanuarist jõustuva lepingu ettevõttega, kellelt nad seni elektrit ei ostnud. Kui inimene sõlmib elektriostu lepingu praeguse müüjaga, on tal selleks aega detsembri lõpuni.

Postimehe arvamusportaal palus kuuel ühiskonnaasjatundjal ja poliitikahuvilisel vastata 12 ennustusküsimusele uue aasta kohta. Vastasid Anu Toots, Tea Varrak, Andres Arrak, Heido Vitsur, Vahur Made ja Ivo Rull.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles