Dokument: siga ja kommunist

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõnealune dokument ajakirjas Tuna.
Kõnealune dokument ajakirjas Tuna. Foto: Andres Haabu

Ajalooajakirjas Tuna avaldatud dokument peegeldab lõbusat seika, kus üks kommunist teist 1919. aastal, vabadussõja aegu, seaks nimetas ning too seepeale parteipileti lauale pani.

Dokument:

«Eestimaa Kommunistlise Partei Keskomiteele

Raudteejuhataja Mihkel Liiw telegrafi õpilaste juuresolekul sõimas mind seaks. Et parteis sead olla ei või, siis ütlen ennast, kuni asja selgituseni, parteist lahti. Panen liikmekaardi nr. 51 ligi. VI 1919»

Ajaloolane Valdur Ohmann selgitab:

Eestimaa Kommunistliku Partei algpäevist pärineb dokument, kus erakonna sisepinge lööb niivõrd lõkkele, et ollakse sõimusõna nimel valmis panema lauale oma parteipiletit. Kahjuks pole teada, kes tegi tolle avalduse, mille ülim eesmärk oli ju kompartei puhtuse hoidmine.

Pole ka teada, kuidas kulges asjade käik edasi. Üks on aga selge – «kommunistlise partei» liikmete seas ei tohtinud olla sigu. Muidu poleks säärast avaldust meie päevini säilinud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles