Tõnis Oja: LHV Pank ja pensionifondid

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja.
Tõnis Oja. Foto: Liis Treimann

Kevadel saatis LHV Pank Postimehele rahulolematust väljendava kirja, et majandusportaal e24 avaldab tihti LHV Panga kohta käivate uudiste juurde fotosid LHV pensionifondide reklaamist, sest tegemist on kahe ettevõttega: LHV Pank, mis tegeleb pangandusega, ja LHV Varahaldus, mille suurim tegevus on pensionifondide haldamine.

Paraku on LHV puhul juba mitmendat korda tekkinud kahtlus, et pangas ja selle hallatavates pensionifondides kipuvad asjad segamini minema, majandusseisu püütakse parandada pensionifondide abiga. Pensionifondide juht Andres Viisemann on samal ajal ka LHV Panga nõukogu liige.

Kõige värskema neist esitas eile Äripäev, kahtlustades, et suvel Arco Vara aktsiaid ostes üritab pensionifond päästa Arco Vara kahe suuromaniku hapusid laene, mille LHV Pank Danskelt ära ostis.

Kui LHV pensionifondid suvel kahjumis Arco Vara aktsiaid soetasid, pani see nii mõnegi, kaasa arvatud minu, imestavalt kulmu kergitama. Pensionifondide juht Andres Viisemann oli tehingut kommenteerides napisõnaline.

«Ettevõtte netovara on oluliselt kõrgem kui ettevõtte börsiväärtus. Ma usun, et ka suuremad kahjumid on seljataga,» ütles Viisemann Äripäevale. Postimehe kommentaaripalvele ei vastanud ta üldse.

Kummaline oli ka asjaolu, et Arco Vara üheks suuremaks aktsionäriks tõusnud LHV Varahaldus ei saatnud oma esindajaks kinnisvarafirmasse mitte Andres Viisemanni või tegevjuht Mihkel Oja, vaid LHV Panga nõukogu esimehe Rain Lõhmuse, kellel pensionifondide investeeringutega ei tohiks eriti kokkupuuteid olla.

Tegemist pole esimese kahtlustusega, et mõned LHV pensionifondide investeeringud pole tehtud investorite, vaid pigem LHV Panga huvidest lähtudes. Avaldasin suvel kahtlust, kas LHV pensionifondide strateegia investeerida eelkõige Eesti ettevõtetesse pole pandud mitte panga turundus­strateegia rakkesse, sest see suund võeti samal ajal, kui LHV Pank hakkas ennast agressiivselt Eesti pangana reklaamima.

Veel varasemast ajaloost meenuvad LHV pensionifondide investeeringud Soome kiirlaenukontori Luottotalo Fenno võlakirjadesse. Raskustesse sattunud kiirlaenukontori suuromanik oli algul Rain Lõhmus ja hiljem LHV Pank. Eelmisel aastal provisjoneeris pank suure osa Luottotalo Fenno varadest. LHV pensionifondide investeeringutes Luottotalo Fenno võlakirjadesse nägi huvide konflikti ka finantsinspektsioon.

LHV pensionifondide tootlused on eelmistel aastatel olnud parimad ja Viisemanni usalduskrediit väga kõrge. Oleks kahju, kui see nüüd murenema hakkaks.

Artikli autor omab LHV pensionifondi L osakuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles