Natalja Kitam: «valvevenelaste» kasutamine ei anna ühiskonna sidusust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natalja Kitam
Natalja Kitam Foto: Eduard Sadala / Erakogu

Eesti Koostöökogu Rahvuste ümarlaua eestkõneleja ja Tallinna Ülikooli õppejõud Natalaja Kitam kirjutab Postimehe arvamusportaalis, et dialoogidest «valvevenelaste» kasutamine ei anna ühiskonna sidusust.

Kui president peaks kokku kutsuma teise poliitikateemalise vabakonna ümarlaua, siis kes oleksid need venekeelse kogukonna esindajad, keda sa sinna soovitaksid kutsuda?

Valik sõltub teemast, sihtgrupist ja muidugi kutsujast, aga kui mitmekesisuse väärtustest lähtuvalt rakendada sellist positiivses mõttes kvooti, siis kahe samaväärse eksperdi vahel valides võiks  eelistada  teist  päritolu või kultuuritaustaga inimest. See on eduka dialoogi maailmapraktika.

Kes oleksid Eesti venekeelse kogukonna Rein Raud, Silver Meikar, Allar Jõks ja Iivi Anna Masso?

Õnneks neid ei ole, eesmärk ei ole tekitada paralleelne jalgpalli meeskond, vaid  tugevdada olemasolevat: et mainitud arvamusliidrite hulgas oleks veel 1-2  mitte-eestlast, ja nemad kõik koos oleksid kahe kogukonna jaoks mõjukamad.  Kas nimetatud inimesed on ainult eestlaste jaoks lähedal, esindavad oma rahvust? Miks unustatakse et Rein Raud on õpinud Peterburis, Iivi Masso elas ja töötas Soomes, ja Silver Meikar võidelnud Ukraina demokraatia eest?  Huvitav, miks David Vseviov enam ei kvalifitseeru juudiks?

Ma ei tahaks presidendile nõu anda, ta ise teab väga hästi mida ta teeb - jääkeldri osalejate valik oli  igatpidi põhjendatud. See, kes tahab osaleda - öelge seda välja, see oleks aus. Kui jutt tuleb uuest lõimumiskavast,  osalusdemokraatiast, meedia arengust, e-koolituste,  kodanikuajakirjanduse arengust võin ennast ootele panna ja võtan pakkumise vastu.

Miks just nemad? Mida nende isikute taolisel ümarlaual osalemine annaks? Miks on Eesti venekeelse kogukonna esindajad sageli kas eestlastele vähetuntud, liiga vähese mõttekaaslaste hulgaga või n-ö vastuolulise mainega?

Sidusust. Kogukond pole ühtlane vaid koosneb paljudest kildudest. Sidusus pole võimalik siis, kui dialoogi kutsutakse oma ala eksperdi asemel «valvevenelane». 

Paljude mitte-eestlaste karjääri «klaaslagi» ei võimalda jääkeldri tasemel  eksperdi elukogemust saada. Teiselt poolt kui ta seda saab, ta ei ole enam mitte-eestlane, vaid meie David Vseviov, või Mihhail Lotman.

Postimehe arvamusportaal küsib täna arvamusi, kes võiksid olla need venekeelseid arvamusliidreid, kes suudaksid tasakaalukalt argumenteerida ning keda oleks valmis aktsepteerima nii venekeelne kui eestikeelne kogukond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles