Aivar Haller: emad-isad hakaku vähem jooma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Haller
Aivar Haller Foto: Liis Treimann

Kui mõni tubaka või alkoholi vastu plaanitav relv paneb inimesed mõtlema ja väärtushinnanguid muutma, tasub see ellu viia, kommenteerib lastevanemate liidu juhatuse liige Aivar Haller Postimehe arvamusportaalis.

Esiteks peab Eesti Lastevanemate Liit oluliseks teadvustada, et alkoholi, tubaka ja narkootikumide tarbimine on tagajärg. Sõltuvus saab alguse väikestes kogustes tarbimisest.

Mõnuainetest sõltuvusse jäämise põhjuseid on maailmas uuritud juba sajand. Nendest uuringutest võib järeldada, et lihtlabasest keelamisest pole kunagi kasu olnud.

Kui sõnad ja teod kokku ei lähe, siis laps järgib looduse seaduste põhiselt oma vanemate käitumist ehk tegusid ehk eeskuju. Kuni täiskasvanud räägivad mõnuainete kahjulikkusest ja ise neid tarbivad, on epistli lugemine lühinägelik ja vastutustundetu.

Kui inimene laseb endale kuuli pähe, siis seda nimetame enesetapuks ja selle sooritaja kaotab õiguse kindlustushüvitusele. Kui aga suur hulk inimesi tapavad ennast (teaduslik fakt) aastate jooksul tubakat ja alkoholi tarvitades, siis seda nimetame äriks.

Tundub, et meil on aeg oma ühiskonnas uue (teadusliku) teadlikkuse tasandil väärtuste revisjon teha. Usume, et see on esmane eeldus vohava kahepalgelisuse vähendamiseks.

Kuna tänast olukorda ei ole võimalik radikaalselt muuta aasta või paari jooksul, siis on asjakohane kasutada kõiki kõnealuse rohelise raamatu ideid, mis tekitavad ühiskonnas aktiivse arutelu ja uue teadlikkuse. Soovime meile kõigile oma laste tuleviku nimel selles kasvamise protsessis kainet mõistust, julgust ja meelekindlust.

Postimehe arvamusportaal küsib eile esitletud riigi alkoholi- ja tubakapoliitika nn rohelistes paberites välja käidud ideede kohta arvamusi erinevatelt avaliku elu tegelastelt ja asjatundjatelt.

Postimees kirjeldas juba eelmisel nädalal mõningaid märkimisväärsemaid neis dokumentides sisalduvaid ideid – suitsunurgad kaotada, riigiasutused täiesti tubakavabaks, suitsud leti alla, pilthoiatused paki peale, avalikel üritustel eraldi suitsualad + poes eraldi alkoholialad või müüjaga alkoletid, alkoholi ostuiga 21. eluaastale, igasse aastasse kaks alkoholivaba päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles