Kaur Kender: alkoholile kõrge aktsiis, aga üks pood 24 tundi avatuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaur Kender
Kaur Kender Foto: Andres Teiss

Kirjanik Kaur Kender pakkus erinevaid alkoholi ja tubakavastase võitluse ideid kommenteerides, et kergitaks kõvasti alkoholiaktsiisi, kuid teisalt annaks võimaluse pealinnas ühest poest ööpäevaringselt vägijooke osta.

Mina olen alati osanud juua. Päevi. Nädalaid. Kuid. Parim alkoholivastane klipp, mis ma olen näinud, oli minu lapsepõlveiiidol David Hasselhoff poolalasti oma tütre ees põrandal täis peaga burksi närimas. Hirmus. KITT ka ei aita. Null glamuur.

Kõik mis ettepanekutes lahutab lapsed, noored ja alkoholi ja tubaka – väga õige! Ostukeskused on de facto perekeskused. TV on de facto lapsehoidja. Need olgu sellised, et noored alkoholi, tubaka ja selle reklaamiga kokku ei puutu.

Alkoholiaktsiis peaks olema oluliselt kõrgem. Siis tasuks kaaluda seda, et veinid, mis maksavad u 1000 eurot pudel (millest siis omakorda u 700 eur võiks olla aktsiis), oleksid ühes müügikohas Tallinnas 24h saadaval. Miks mitte inimestelt aktsiisiraha kokku korjata?

Postimehe arvamusportaal küsib täna äsjaesitletud riigi alkoholi- ja tubakapoliitika nn roheliste paberites välja käidud ideede kohta aru erinevatelt avaliku elu tegelastelt ja teema ekspertidelt.

Postimees kirjeldas juba eelmisel nädalal mõningaid märkimisväärsemaid neis dokumentides sisalduvaid ideid – suitsunurgad kaotada, riigiasutused täiesti tubakavabaks, suitsud leti alla, pilthoiatused paki peale, avalikel üritustel eraldi suitsualad + poes eraldi alkoholialad või müüjaga alkoletid, alkoholi ostuiga 21. eluaastale, igasse aastasse kaks alkoholivaba päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles