Riigi eest võitleja

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas Foto: AFP/SCANPIX

Pärast ÜRO üleeilset otsust anda Palestiinale vaatlejariigi staatus kuulutas Palestiina liider Mahmoud Abbas: «Täna on ajalooline päev. Astusime sammu Palestiina iseseisvuse poole.»

Kuigi hääletus kujunes Palestiina diplomaatiliseks võiduks, tuli Abbasil selle eel üle elada ärevaid hetki. Iisrael ja USA avaldasid Abbasile survet, et ta ei läheks ÜROsse, ja lisaks ei suutnud ta hiljutises Gaza konfliktis näidata end juhina, kellel on enamiku palestiinlaste toetus. Hääletus tõi maha kantud Abbasi mängu tagasi.

«Ma ei taha täna õhtul meie võitu rikkuda, kuid eelseisev tee on siiski keeruline,» märkis Abbas samas. Tõsi: Iisraeli ja Palestiina suhete taandarengu peatamiseks ning teiste riikide tunnustuse pälvimiseks ootab vastust hulk küsimusi, lahendust ei leita üleöö. Ja võit lahingus ei tähenda sõja võitmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles