Hanneli Rudi: kokkuhoid või närutamine

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanneli Rudi
Hanneli Rudi Foto: Peeter Langovits

Sel nädalal teatas Lasnamäe linnaosavalitsus uhkelt, kuidas ühte perre sündisid kolmikud. Mitte väga ammu sai oodatud ühe pesamuna asemel hoopis kolm üks Jõgevamaa pere. Juba ühe lapse sünd on vanematele suur rõõm, kolmikute puhul on rõõm kolmekordne. Aga lisaks rõõmule kasvavad ka kulud. Millegipärast aga Eesti riik sellega ei arvesta.

Kevadel riigijuhtidele saadetud pöördumises palusid mitmike vanemad lisatoetust lapsehoidja palkamisel, aga ka võimalust, et mõlemal vanemal oleks võimalus saada vanemahüvitist. Hiljuti taotlesid ka sotsid kolmikute vanematele lisavanemahüvitise maksmise võimalust, kuid see ettepanek lükati riigikogus tagasi.

Kui riigil tõesti raha ei ole, et kolmikute vanemaid rahaliselt aidata, siis sama oluline on mitmike vanemate sõnul moraalne tugi, sest nagu kinnitavad vanemad – teadasaamine, et oodatud ühe lapse asemel sünnib kolm, on tõsine šokk. Kolmikute vanemate arvates oleks suur abi ka sellest, kui laste esimestel eluaastatel saaks pere kasutada lapsehoidja abi.

Eestis sünnivad aastas keskmiselt viied kolmikud. Kas tõesti on meie riik nii vaene, et neid peresid toetada ei suuda? Või on tegu lihtlabase närutamisega. Sest olgem ausad, praegu kulutab riik kolmikute puhul tulevaste maksumaksjate toetamisele märksa vähem raha, kui ta peaks seda tegema kolme eraldi sündinud lapse puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles