Heino Viik: kohtuotsus võib tuua kokkuleppe

, OÜ Uranos juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trepi tänav ja Nõelasilm.
Trepi tänav ja Nõelasilm. Foto: Uwe Gnadenteich

Tallinna linnakantselei ametniku Jüri Kuuskemaa artikkel «Nõelasilm kurja kohtukulli ees» sisaldas olulisi faktivigu.

Harju tänav 30 kinnistu kuulub osaühingule Uranos. Ettevõtte omanik ei varju kuhugi – teadupärast on äriregister avalik. Linnaametnik Kuuskemaa väidab Harju tänava äärsete kruntide linnale müügi asjus: «Seitse krundiomanikku liitusid, said linnaga kokkuleppele ja sõlmisid tehingu. OÜ Uranos ihkas enamat ja tegutses üksi. Tema hinnasoovi peeti ulmeliseks ning nii jäi tema krunt müümata-ostmata.»

OÜ Uranos hinnasoov ruutmeetri kohta oli täpselt sama, millega Tallinna linn ülejäänud Harju tänava äärsed maad ostis. Millegipärast sõlmis Tallinna linn erikokkuleppe ülejäänud Harju tänava äärsete maade omanikega, aga samaväärset ja oma projektides Harju tänava äärse haljasala osana käsitletavat Harju tänava 30 kinnistut linn ei ostnud. Võib vaid oletada, miks.

Nõelasilma kohtuotsus näitas, et Eesti on õigusriik ja siin ainult jõuga nõrgemale poolele ära teha ei saa. Tallinna linn ehitas teadlikult ja ilma loata võõrale maale. Seda olukorras, kus OÜ Uranos ise endale kuuluvale kinnistule linna poolt seatud piirangute tõttu ehitada ei saa.

Veelgi enam, OÜ Uranos maksab maa eest, mida ta ise kasutada ei saa, juba aastaid Tallinna linnale maamaksu ca 6000 eurot aastas. Linn ehitas võõrale maale hoolimata OÜ Uranos vastuseisust juba ehitamisele eelnevalt ja ehitamise ajal, rikkudes sellega teadvalt seadust. Riigikohtu otsus kinnitab seda fakti.

Osaühingu Uranos eesmärgiks ei ole Nõelasilma lammutamine, vaid oma maa sihipärane kasutamine. Selgituseks, et maa sihtotstarve on 50 protsenti ärimaa ja 50 protsenti elamumaa. Kui linn kinnistul ehitada ei luba, siis on tema poolt aus kinnistu ära osta. OÜ Uranos on endiselt nõus Harju tänava 30 krundi Tallinna linnale loovutama sama hinna eest ruutmeetri kohta, millega Tallinna linn ülejäänud Harju tänava äärsed maad ostis. Kuna tarbijahinnad on 2006. aastast saadik ca 35 protsenti tõusnud ja raha ostujõud vastavalt vähenenud, siis saaks linn maa sisuliselt üle kolmandiku võrra odavamalt kätte. Jätkuks linnal vaid head tahet olukord soliidselt lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles