Jürgen Tamme: partei teab!

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Minu vaba tahe on liituda Hiina Kommunistliku Parteiga, kaitsta partei programmi, järgida partei põhikirja korraldusi, täita partei liikmekohustusi, viia ellu partei otsuseid, järgida rangelt partei distsipliini, kaitsta partei saladusi, olla parteile lojaalne, töötada kõvasti, võidelda kogu oma elu kommunismi eest, olla valmis igal ajal ohverdama kõik partei ja rahva eest ning mitte kunagi parteid reetma.

Sellise vande peavad ka miljonitele hiinlastele valu ja surma sümboliks saanud punalipu all andma kõik Hiina komparteiga liitujad. Seejuures on soovijaid miljonites rohkem kui partei vastu võtab. Kui usaldada arve, mille mastaabid teevad Hiina igas mõttes unikaalseks, kuid ka võõraks ja isegi hirmutavaks, kuulub komparteisse 83 miljonit inimest ehk rohkem kui Saksamaal elanikke. Üksnes mullu oli liituda soovijaid 22 miljonit, vastu võeti aga kolm miljonit.

Kui lugematutelt huultelt lausutud vanne näib äärmuslik ja eemaletõrjuv, lugege seda uuesti, aga jätke välja siinmail kannatusi ja ebaõiglust tähistav sõna «kommunism». Järele jäänud põhimõtted võib leida – ehk küll veidi pehmemas sõnastuses – pea iga läänelikus demokraatias tegutseva erakonna põhikirjast.

Ka Eestis, kus nõukaaegse «partei» asemel eelistatakse kasutada puhtama kõlaga «erakonda», näikse lojaalsus parteile kaaluvat üles aususe. Erinevalt Hiinast on Eesti parlament siiski veel koht diskussioonideks.

Kõik, kes on nõukogude ajal kohustuslikus korras pähe tuupinud NLKP ajalugu või kommunismi kohta uurinud, teavad, et hea ja kurja vahelises leppimatus võitluses kehastas kompartei ametliku doktriini järgi head. Võitmiseks ei tohtinud partei vankumatult sirges tees olla kõikumisi.

Just sellest põhimõttest lähtutakse ka tänapäeva Hiinas, kus ollakse valmis tegutsema ka oma ajaloolise missiooni vastu. Rikkuse ümberjagamist rõhutatakse sõnades, riigis tugeva kontrolli kehtestamist aga tegudes.

Seda, et partei on absoluutse tõe kandja, vabatahtlikult oma kõiketeadja rollist välja ei astu ega mingeid piiranguid oma võimule ei tunnista, kinnitas ka Hiina uueks liidriks kinnitatud Xi Jinping. «Kogu partei peab olema valvel,» märkis Xi eile oma esimeses kõnes parteijuhina, toonitades, et partei distsipliini tuleb parandada.

NSV Liidus kestis kompartei ainuvõim 74 aastat. Kaua suudab 63 aastat võimul olnud Hiina kompartei oma võimutäiuse säilitada, on praegu võimatu öelda, kuid nagu NSV Liit pole ka Hiina RV igavene ega midagi, mis toimib automaatselt.

Vaatamata sarnasustele kahe kommunistliku riigi vahel ei saa nende vahele võrdusmärki tõmmata ja oodata, millal raamatupidamislik, külmalt kalkuleeriv Hiina kompartei NLKP eeskujul otsa leiab. Hiina tuleb meile aga järjest lähemale, mistõttu tasub jälgida ja mõista selles riigis aset leidvaid protsesse, ka neid, mida edulugusid armastav partei ei näita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles