Eesti film 2012

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villa Antropoff
Villa Antropoff Foto: Kaader filmist

Villa Antropoff

Joonisfilm mehest, kellel ei ole midagi peale iseenda ja suure unistuse. Paraku laiub tema ja unistuse vahel suur ja ohtlik veteväli. Mees asub teele. Tänu vaprusele ja vastupidavusele jõuab ta pärale. Kuid kas see on see, mida ta otsinud oli?

Stsenaristid ja režissöörid Kaspar Jancis ja Vladimir Leschiov. Kunstnik Vladimir Leschiov. Helilooja Kaspar Jancis

Eesti Joonisfilm ja stuudio Lunohod (Läti)

Eesti esilinastus 1. novembril Tallinna kinos Sõprus

Tiina Lokk
PÖFFi juht ja filmikriitik

Gori, Pärn ja Jancis: tabava satiiriga tehtud eneseirooniline vaimukas allegooria Euroopa (mille üks ja oluline osa oleme meiegi) allakäigutrepist ülesminekust. Sõltuvalt aga vaataja fantaasiast ja nägemisoskusest võib seal leida veel hulgaliselt allegoorilistest allusioonidest tekkinud alateemasid. Harukordne tervik, kus kõik on paigas: stsenaarium, režii, visuaal ja muusikaline kujundus.

Hinne 5

Ussinuumaja

Joonisfilm, mille aluseks on tšuktši muinasjutt mehest, kes otsustab oma naise ussidele sööta, sest et ta lapsi ei saa.

Stsenarist, režissöör ja kunstnik Priit Tender

Eesti Joonisfilm

Esilinastus 1. novembril Tallinna kinos Sõprus

Meeldis jutustamise stiil, originaalne visuaalne lahendus ja tehnika. Tekkis hõrk kombinatsioon tšuktši maailmast ja euroopalikust mõtlemisest.

Hinne 4
----------------------------

Indrek Kasela
kinopidaja

Geniaalne! Must leib ja eesti animatsioon on kaks asja, mida julgeb alati külalistele pakkuda. «Villa Antropoffi» lausa eriti tähtsatele. Jancis on teinud animatsiooni vahendite ja 13 minutiga mängufilmi. Mis saaks, kui ta proovikski teha filmi lihast ja verest inimestega? Film, mida vaataks veel ja veel ja veel!

Hinne 5

Ussinuumaja

Tšuktši muinajutt tekitab ootuse õpetliku või koomilise puändi järele. Visuaalne külg, mis sisaldab viiteid David Lynchile ja kutsub aeg-ajalt esile naerupahvakuid, on vägagi nauditav. Mis jääb pretensioonikaks, on lõpp, jättes õhku küsimuse, mis see siis nüüd õige oli.

Hinne 3
--------------------------

Lenna Kuurmaa
muusik

Lugu kummimaailmast, mis ühel hetkel lõhki läheb, tahad või ei taha. Jätab tänuväärselt lahti võimaluse tõlgendada seda kuidas iganes, poliitilise satiirini välja. Väga meeldis see, kuidas film on joonistatud, just stiil.

Hinne 4

Ussinuumaja

Väga tuttavlik, eesti animatsiooni iseloomustav tume toon hakkab silma. Visuaal on lummav, muinasjutt huvitav. Ei oska siit midagi konkreetset välja lugeda, aga kõik on kuidagi väga salapärane ja mõistatuslik. Jääb painama.

Hinne 3
--------------------------

Roman Baskin
näitleja ja lavastaja

Mõnus huumor, totakas ja eluline. Unistused ja tegelikkus – just nagu Fellini ütles, et elu on kombinatsioon maagiast ja pastast. Animatsiooniga on meil kõik hästi ja vanameister Priit Pärna maagiline vari lehvib kõige kohal.

Hinne 5

Ussinuumaja

Filmikeel fantaasiarikas, lummav ja stiilne. Tihe ja huviga jälgitav lugu, mõnusa kiiksuga. Sõnum küll väga üheselt kohale ei jõudnud, aga igal juhul irriteeriv ja kutsub edasi mõtlema.

Hinne 5

Villa Antropoff

Keskmine

4,75

Ussinuumaja

Keskmine

3,75

Varem:

«Seenelkäik» – 4,0

«Eestlanna Pariisis» – 3,2

«Vaeste kirjanike

maja» –3,0

«Puhastus» – 3,0

«Kõik muusikud on kaabakad» – 2,25



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles