Kirsti Ruul: ainult repertuaarivahetus ei veena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PR Partner OÜ strateegiline konsultant Kirsti Ruul.
PR Partner OÜ strateegiline konsultant Kirsti Ruul. Foto: Erakogu

Kui Reformierakond on rahul olukorraga, et rahvas neid toetab, kuid ei usu, võivad nad vanaviisi jätkata, kirjutab kriisikommunikatsiooni spetsialist Kirsti Ruul Postimehe arvamusportaalis. Kui aga soovitakse, et rahvas neid usaldab, on vaja tegusid, tagasiastumist ja lugupidamist.

Reformierakond on käitunud organisatsioonina, kes on sattunud suhtekorralduskriisi, kuid ise seda ei taju või on olukorra tõsidusest saanud aru liiga hilja.

Tegemist on võrdlemisi tüüpilise olukorraga, sest organisatsiooni liikmed tajuvad konfliktset olukorda alati oluliselt erinevalt kui kõrvaltvaatajad ja seetõttu tundub kõrvaltvaatajatele organisatsiooni või selle liikmete tegevus ebakohane.

Reformierakonna juhtivpoliitikute väljaütlemisi rahastamise või sisedemokraatia kohta ei saa kindlasti pidada kriisikommunikatsiooni planeeritud käikudeks, vaid juhtivpoliitikute mõtteavaldusteks erinevatel teemadel.

Kui organisatsioon või selle juhid kriisi ei taju, ei tee nad ka kriisile kohaseid otsuseid. Olukorda lahendades ei ole aga vahet, kas tegemist on tegeliku või ühiskonna jaoks näiva kriisiga, kommunikatsiooniotsuseid tehes tuleb alati arvestada seda, kuidas olukord näib.

Kriisi lahendamisel on alati alternatiivseid võimalusi, kuid esimene samm on olukorra tunnistamine ja meeskonnas eesmärkide kokkuleppimine. Kuna skandaalid ei ole Reformierakonna toetajaskonda kuigivõrd kahandanud, võib tunduda õige ka otsus samamoodi jätkata – meedia ja arvamusliidrid küll hurjutavad, aga rahvas ikka toetab, kuigi ei usu.

Kui eesmärk ei ole ainult reitingu hoidmine, vaid valitsemiseks vajaliku usalduse taastamine, tuleb teha mitmeid ebamugavaid otsuseid.

Esiteks ei piisa ainult rääkimisest, vaja on tegusid. Kui Reformierakond on probleemi defineerinud, siis koalitsiooni juhtivjõuna on nende võimuses algatada ja läbi viia nii seadusandlikke kui ka poliitilise kultuuri arendamise algatusi.

Teiseks on vaja välja vahetada mõni avalikkuse silmis usalduse kaotanud isik (Silver Meikar ei lähe arvesse). Kui organisatsioon tahab näidata muutusi, peab neid muutusi läbi viima inimene, kes esindatavaid väärtusi kannab, seni probleeme eitanute repertuaarivahetus ei ole veenev.

Kolmandaks tuleb kokku leppida sõnumikultuur rõhuga kultuuril. Ühiskond ootab valitsuserakonnalt lugupidavat suhtlemist nii rahva kui ka kolleegide poliitikutega ning väärikust ja seda peab väljendama nii sõnades kui ka tegudes.

Seni kuni Reformierakond on kaitseasendis ja neile tundub, et kogu avalikkus neid ründab, on neil väga raske vaenuliku ühiskonna heaks tegutseda, kuigi valitsuserakonna peamine ülesanne on just töö ühiskonna hüvanguks.

Postimehe arvamusportaal küsib täna suhtekorraldus- ja meediaekspertidelt, mida nad soovitaksid Reformierakonnal ette võtta, kui too soovib vinduvast kriisist võitjana väljuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles