Kadi Viik: Jürgen Ligi ja rääkiva koera sündroom

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadi Viik
Kadi Viik Foto: Liis Treimann

Sotsiaalministeeriumi soolise võrdõiguslikkuse osakonna endine juhataja Kadi Viik kirjutas ERRi uudisteportaalis, kuidas mõni päev tagasi said Eesti naised teada, mida rahandusminister Jürgen Ligi tegelikult arvab sellest, et naised poliitikat teevad.

«Kui riigikogu majanduskomisjoni esimees ja vandeadvokaat Kaja Kallas (7153 häält) julges avalikult välja öelda, et ta pigem ei toeta Reformierakonna valdavat seisukohta rahastamisskandaalis, teatas Jürgen Ligi (5043 häält) saates «Kolmeraudne», et Kallas on «erakordselt noor ja eks ta lihtsustab» (Kaja Kallas on 35, sama vana kui Jürgen Ligi, kui ta esimest korda riigikokku valiti), «ta on see Facebooki-põlvkond, kes ei taju, et probleeme…» (Kaja Kallas on riigikogu kodulehel oleva eluloo kirjelduse põhjal 13 aastat advokaadi, vandeadvokaadi ja partnerina töötanud, sama kaua kui Ligi valitsuse kodulehe andmetel omal ajal erialast tööd tegi), «ta on suuteline täitma väga säravaid esinduskohti» ning lõpetuseks tuli monumentaalne «tema kaunid suured silmad on tavaliselt tema kinnise suu kohal»,» kirjutas Viik.

««Tema kaunid suured silmad» annavad mõista, et Isa Jürgenil ei puudu arusaam, et tema erakonnakaaslane on kaunis naine ja seda patroneerivama ning šovinistlikuma hoiaku ta võtta saab, televaatajale vihjatakse, et lisaks ilule pole selles inimeses peale erakordse nooruse ja kinnise suu midagi – see on nii piinlik, et tahaks endale mäluaugu esile kutsuda, loodan, et ka sotsiaalminister Hanno Pevkuril oli sama piinlik,» leidis Viik.

«USA välisminister Hillary Rodham Clinton kirjutab oma 2003. aastal välja antud autobiograafilises teoses «rääkiva koera sündroomist»: «Mõned inimesed on endiselt hämmastunud, et mõni naine /…/ suudab surve all enesele kindlaks jääda ning sealjuures olla selgesõnaline ja asjatundlik, koer suudab rääkida!». Clinton teab, millest ta räägib, ühe säravama poliitikuna USA kaasaegses ajaloos on ta rääkiva koera sündroomi korduvalt omal nahal kogenud,» leidis Viik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles