Martin Helme: valitsusel on elektrihinna tõusu vastu kasutada kuus hooba (1)

Martin Helme
, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme.
Martin Helme. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Konservatiivset Rahvaerakonda esindav Martin Helme ütles, et kui me laseme vabaks Eesti Energia monopoli ja paneme seejärel siinse tarbija võistlema Põhjamaade omadega, on hinnatõus vältimatu. Kui aga eristame Eesti turgu Põhjamaade omast ja tekitame Eestis tõelise konkurentsi, langeb elektri hind isegi tänasega võrreldes oluliselt.

Elektrituru avamisega seonduv on ilmekas näide praeguse valitsuskoalitsiooni üldisemast suhtumisest eesti inimestesse ja elusse. Seda iseloomustab hoolimatus, upsakus ja ahnus.

Meil on levinud ettekujutus, et kui valitsus teeb midagi valesti, siis saab seda kuidagi parandada «parema selgitustööga» ehk siis propagandaga. Aga propaganda ei saa muuta tõsiasja, et inimeste elujärg läheb järjest kehvemaks.

Põhimõtteliselt ei ole Konservatiivne Rahvaerakond vastu konkurentsile ja vabaturumajandusele. Paraku ei ole praegune elektrituru avamine seda teps mitte, tegemist on monopoli vabaks laskmisega ja samal ajal eesti tarbija panemisega võistlusse meist rikkama ja energianäljasema Põhjamaade tarbijaga.

Sellises olukorras on hinnatõus vältimatu. Hinnatõusu saab leevendada riik väga lihtsalt ja konkreetselt:

Esiteks: kaotades ära elektriaktsiisi.

Teiseks: lõpetades rohelise energia subsideerimise.

Kolmandaks: lahkuda Kyoto lepingust ja pääseda sellega CO2 trahvidest meie tootmisele.

Neljandaks: loobuma Eesti Energiast välja pigistatavatest dividendidest, mis on sisuliselt varjatud maks.

Viiendaks: käsitlema Eesti turgu eraldi välisturust. Siseturul võiks olla vaba konkurents ja tootjate võimalikult lihtsustatud ligipääs turule, eksport peaks aga käima läbi riikliku monopoli, kes ostab siseturul börsihinnaga tootmisülejäägi kokku ja müüb siis kõva kasumiga välismaale. See raha kompenseeriks EE dividendidest loobumist.

Kuuendaks tuleks korraldada audit Eesti Energias ja erilise luubi alla võtta nö investeeringud, selle firma tegevuskulud ja investeeringud on mõistusevastaselt suured.

Lihtsale inimesele on kõige tähtsam nõu see, et ärge sõlmige lepinguid ühegi müüjaga, kes teeb lepingu lõpetamise raskeks, pikaks või kalliks. Jätke endale võimalus kiiresti ja ilma trahvita vahetada elektri pakkujat, et vajadusel minna üle parema pakkumise juurde.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles