Juhtkiri: lastetüli raputab kujutlust Soome ja Venemaa suhetest

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome sotsiaaldemokraadist ministri Maria Guzenina-Richardsoni ema on venelane. Hiljuti andis minister intervjuu Venemaa ajakirjanikule ja kinnitas, et Soome on maa, kus inimesi ei diskrimineerita nende rahvuse alusel – ta enda praegune amet kinnitab seda.

Ometi puhutakse Venemaal üles viha Soome vastu ning fookusesse on tõstetud segaperedes sündinud lapsed. Kampaania on sihiteadlik ja üks näide sellest on Venemaa teleseriaal, kus soomlasi näidatakse negatiivsete ja venelasi positiivsete stereotüüpide järgi. Ka Venemaa kuulsaim uudistesaade «Vremja» on näidanud lõike, kus väidetavalt püütakse analüüsida lastetüli (sm lapsikiista) põhjuseid, ent peamine usutletav soomlane on Eestiski hästi tuntud Johan Bäckman. Lasteriidu on Venemaa poolelt juba aastaid ette valmistanud Pavel Astahhov. Hakatuseks oli memmekriis ehk mõne segapere soov ämm Venemaalt Soome kolida, millele Soome ametnikud piisava inimlikkusega ei vastanud. Jätkuks lahutavate perede küsimus kohtule: kelle hoolde jäävad lapsed. Kohtud kalduvad kõikjal (sh Euroopa Liidu riikides) tegema otsuseid oma asukohamaa kodanikust lapsevanema kasuks. Muidugi on lahutused ja hooldusõiguse jagamine traagilised, ent pretsedenditu on mustamiskampaania, mis toimub Venemaal Soome vastu.

Eestis on üldlevinud kujutlus, et Soomel on suhetes Venemaaga teistest Venemaa naabritest oluliselt erinev positsioon. Soomes on pikka aega arvatud ning paljud arvavad praegugi, et madala profiili hoidmine Venemaal toimuvale hinnangute andmisel toobki kaasa erilise rolli idanaabri silmis – Kreml ei hakka Soomet kiusama ning majandussuhted edenevad paremini kui teistel.

Lasteriid osutab, et need kujutlused ei vasta paraku tegelikkusele. Venemaa (siseriiklikku) kampaaniat Soome vastu on ette valmistatud pikalt ning üks selle viimastest õitest on nädalavahetusel uudisteportaalis Regnum avaldatud ülekutse venemaalastele, et nad ei läheks turismireisile Soome … Kui sel üleskutsel pole tõsist majanduslikku mõju Soomele, siis seepärast, et Venemaa elanikud on samalaadsete üleskutsetega ära väsitatud – nad ei usu neid.

Miks Kreml Soomet kiusab? Aluseks on poliittehnoloogiline õpetus: Venemaa elanikele tuleb luua kuvand, et võimulolijatele pole alternatiivi. Selle jätk on kantud samast mõtteviisist: tegelikku demokraatiat pole kusagil, Soomes ja Balti riikides ning üleüldse teistes riikides kiusatakse venelasi taga – põgeneda pole mõtet.

Teine põhjus peitub arvatavasti sügaval moskvalikus arusaamas diplomaatiast – vorst vorsti vastu. Ka «hyvä» naabriga asju ajades tuleb hoida trump taskus, ja kui seda juhtumisi pole kätte jagatud, siis saab selle ju tekitada – näiteks lasteriiuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles