Hulljulge hüpe ajalukku

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baumgartner enne hüpet kontrollkeskuse ekraanil.
Baumgartner enne hüpet kontrollkeskuse ekraanil. Foto: AFP / Scanpix

Samal päeval kui legendaarne kosmosesüstik Endeavour tegi Los Angeleses oma viimase reisi, liikudes treileril tuhandete inimeste silme ees oma viimasesse puhkepaika muuseumis, nihutas inimene taas kord inimvõimete piire.

43-aastasest austerlasest Felix Baumgartnerist sai eile õhtul esimene inimene, kes ületas teadlaste, inseneride ja arstide valvsa pilgu ning miljonite internetis otseülekannet jälginud huviliste silme all vabalangemisel helikiiruse, saavutades kiiruseks 1342,8 kilomeetrit tunnis.

Ka purustas 39 kilomeetri kõrguselt alla hüpanud Baumgartner seitsme kilomeetriga rohkem kui pool sajandit kehtinud vabalangemise kõrgusrekordi. Küll aga ei õnnestunud rohkem kui neli minutit kestnud vabalanguses olnud mehel saada pikima vabalangemise rekordi omanikuks.

Baumgartner soovis hüpata juba läinud nädala alguses, kuid siis tuli hulljulgel mehel katse ilmaolude tõttu ära jätta. Kuigi ka eile tuli hüpe liiga tugevate tuulte tõttu esialgu edasi lükata, sai oma eluga riskinud austerlane, keda kaitses hüppe ajal vaid eriline skafander, mõni tund hiljem lõpuks võimaluse seitsme aasta jooksul plaanitud hüpe teoks teha.

Pildil on Baumgartner enne hüpet kontrollkeskuse ekraanil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles