Taavi Rõivas: Euroopa Liit sai täna elutöö preemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Valimised

Euroopa Liit sai Nobeli rahupreemia «elutöö» eest, kommenteerib riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas Postimehe arvamusportaalis.

Euroopa Liit on oma loomisest peale olnud rahuprojekt. Tänaseks on ehk Euroopa riigid ja nende kodanikud Teise maailmasõja järgse ideestiku ja vajadused-probleemid unustanud ja keskendutakse rohkem olemasoleva elukvaliteedi parandamisele või säilitamisele.

Euroopa Liit on läbi oma eksisteerimise ajaloo taganud rahu Euroopa mandril ja olnud rahu ja stabiilsuse «eksportija» oma naabrusesse, seda eeskätt väärtuste ja kindlasti majandusintegratsiooni toel.

Saksamaa ja Prantsusmaa läbisaamine sõdadeta ei üllata täna vist enam kedagi, samamoodi on Hispaania ja Portugali liitumine aidanud tugevdada nende tollal just demokratiseerunud riikide arengut ja lähiajast nii meie kui viimaste aastate Balkani riikide liitumistegevus on kindlustanud rahu ja demokraatliku arengusuuna kõigis nendes piirkondades.

Kindlasti ei saa võrrelda autoritaarse riigi dissidentide ja Euroopa Liidu panust rahu tagamisse konkreetsete indikaatorite tasandil, mõlemad on vaieldamatult kaalukad. Euroopa Liidu puhul võib seda nimetada elutöö preemiaks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles