Männik: näitame VEB fondi uurides Eesti Panga avatust

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma kabinetis: Jaan Männik Eesti Panga nõukogu esimehe     tööruumis tsaariaegse kamina taustal.
Oma kabinetis: Jaan Männik Eesti Panga nõukogu esimehe tööruumis tsaariaegse kamina taustal. Foto: Peeter Langovits

Täna koosolekut pidava Eesti Panga nõukogu esimehe Jaan Männiku sõnul tõestab keskpank VEB fondi saagat uurides enda avatust. Viimasel ajal on fondiga seoses õhku kerkinud küsimused nii dokumendivõltsimise kui sadade miljonite kroonide liigutamise kohta.

«Kui ma olen rääkinud kolm-neli aastat sellest, et Eesti Pank peab olema rohkem avatud, siis ei saa ju sellest ainult rääkida, vaid tuleb ka tegutseda,» kommenteeris Männik panga otsust VEB fondiga seotud kahtlusi uurida.

«Kui ühiskonnas on huvi, kuidas mingisugused dokumendid või protsessid on Eesti Pangas ajalooliselt käinud, ja panga president on otsustanud neid uurida, siis üks osa Eesti Panga avatusest on kohustus informeerida ajakirjandust ja ajakirjanduse kaudu Eesti rahvast, et mis seal kunagi juhtunud on,» lisas ta.

Männiku sõnul ei maksa siiski loota, et Eesti Pank n-ö kogu tõe VEB fondist välja liikunud sadade miljonite kroonide ja muu seonduva kohta välja selgitab. «Eesti Pank ei ole uurimisinstituut või auditi- või revisjoniorganisatsioon. Me ei saa tervet VEB fondi asja oma sülle võtta ja läbi käia,» rääkis Männik.

«Mida meie teeme, on see, et me uurime konkreetseid asju, mis on Eesti Pangaga seotud ja kus ka ajakirjanduses on mingisugused väljaütlemised, et kuidas neid asju Eesti Pangas on aetud,» lisas ta.

Panga nõukogu esimehe nägemuses võiks VEB fondiga seonduvat uurida põhjalikumalt organisatsioonid, mille põhitöö see on.

«Kui seda tahetakse uurida, siis meil on riigikontroll, meil on prokuratuur, meil on ühiskonnas teised organisatsioonid, mis selliste asjadega tegelevad. Me piirdume sellega, et uurime konkreetseid protsesse ja süüdistusi Eesti Panga suunas.»

Männik märkis ka, et otsuse VEB fondiga seonduvat uurida võttis vastu panga president, kes teeb seda siseauditi osakonna kaudu, ning täna VEB fondiga seonduvas Hanssonilt ülevaate saav panga nõukogu jääb kogu protsessis rohkem kuulaja rolli.

«Kuna Ardo Hansson on välja käinud ajakirjanduses, et ta kavatseb uurida teatud küsimusi, mis on seotud VEB fondiga, siis olen palunud, et ta informeeriks nõukogu, mida ta kavatseb selles küsimuses teha.»

Pärast seda, kui meediasse jõudis toonase Eesti Panga asepresidendi Vahur Krafti allkirjaga võltsimistunnustega dokument, teatas Eesti Panga president Ardo Hansson septembris, et nende siseauditi osakond otsib välja ja annab hinnangu panga VEB fondiga seotud dokumentidele ja tegevusele.

Dokumenti analüüsis ka riigiprokuratuur, mis leidis eelmisel nädalal, et sellel on võltsimise tunnused, kuid nad ei saa seda uurida, kuna võimalik kuritegu on praeguseks aegunud. Nende sõnul saaks juhtunut uurida edasi Eesti Pank, Riigikontroll ja riigikogu, mis saab luua vastava uurimiskomisjoni.

Riigikontroll teatas aga eile, et ootab kõigepealt ära Eesti Panga auditi tulemused ning pakub neile kõigekülgset abi. Kõik riigikogus esindatud jõud peale Reformierakonna märkisid omalt poolt, et ei välista uurimiskomisjoni loomist, samas leidsid osad neist, et see tuleks luua alles siis, kui Riigikontrolli uurimisest asja ei saa.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles