Neeme Korv: BUSi riot*

Neeme Korv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Korv
Neeme Korv Foto: Liis Treimann / Postimees

Hiina muinasjutus sai mees oma valdusse võluurni. Viskas mees mündi urni, täitus see otsemaid rahaga. Kui ahnusest joovastunud urniomanik aga oma vanaisa anumast münte välja kühveldama sundis, suri ületöötanud rauk sealsamas ja kukkus urni. Mõistagi täitus see nüüd surnud vanaisadega...


Pealinnas bussiradade joonimisega oma järjekordse võluurni välja kaevanud Edgar Savisaar võib samuti ülevoolavalt rõõmustada. Viimaste päevadega on kogu eestikeelne veebikeskkond täitunud ingliskeelse sõnaga «BUS». Meem möllab portaalides ja blogides, kopeerides end üha uuesti kümnetes vaimukates fototrikkides, aforismides, kalambuurides. «Suurepärane,» võiks linnapea öelda, «viimaks ometi tõeline ühistranspordi propaganda, ja seda me tahtsimegi!»

Neid trikke Tallinna linnapea oskab. Teema igaühe suhu ja meeltesse ning siis, palun, sõitke tasuta! Ikka selleks, et järgmisel sügisel juua šampanjat võidukal valimispeol. Kuid see, kas pidu Keskerakonna tänavas tuleb või mitte, polegi nii oluline kui sellise poliitilise skeemitamise võimalik kurvastav hind.


Internetis leidub küll alati vihaseid ähvardajaid, kuid üldiselt on netilaulupidu võrdlemisi ohutu. Seekord on meem tunginud virtuaalilmast väljapoole. On räägitud kodanikuallumatusest ja hakanud levima esimesed uudised isehakanud «BUS»-tähistusega sõiduradadest. Ja see pole enam nali.
Eestlaste seaduskuulekus on tähelepanuväärne. Kuigi ma pole märganud erireide vastsete ühistranspordiradade eirajate tabamiseks, olid need hoobilt autodest tühjad.

Kui kunagi seisis Tallinna-Tartu maantee ääres operatiivsõiduki värve matkiv vana Moskvitš, pidurdasid juhid seda nähes automaatselt. Üleöö tekkinud liba-«BUS» rada (või teekattel mustaga üle võõbatud «BUS»-märgis) võib niisamuti tekitada kontrollimatuid olukordi. Kellelgi pole põhjust kurja kätt kahtlustada, sest just nii – avalikkusele ootamatult ja selgitamata – tähistas radu ka linnavalitsus.

Niisugune protest on mitmes mõttes ohtlik. Sõltumata sellest, kas Savisaar meeldib või mitte, ei tahaks, et teatud seltskond hakkaks oma meelsuse avaldamiseks näiteks pealinnas punast tuld eirama.

Kuid mis veel hullem – nii võidakse märkamatult hakata maha saagima ka üldist seaduskuulekuse puud. Tekkiv kahju oleks märkimisväärne. Muu hulgas tähendab seaduskuulekus ju ka hästi kogutud makse jne.

Just seepärast võiks oma meelsuseavaldustes piirduda seaduses ette nähtud võimalustega ning astuda reaalseid samme valimiste ajal, kus loeb iga hääl. Seaduskuulekas Eestis pole valimiskast õnneks Hiina võluurn.

* riot – (tänava)rahutus, mäss (ingl.)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles