Tarmo Treimann: konkurss MaSA rahale

, MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik, MTÜ Kodaniku Hääl
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Treimann
Tarmo Treimann Foto: Erakogu

Riigikogus läbis esimese lugemise eelnõu, millega plaanitakse riigieelarvest eraldada erakondade juurde loodavatele Maailmavaate Sihtasutustele (MaSAd, varem tuntud DASAdena) täiendavalt 900 000 eurot. Jah, tegemist on sama eelnõuga, mille vastu paljud kodanikuühendused eelmise aasta lõpul sõna võtsid.
 



Vabakond suutis eelnõu kiirkorras seaduseks vormistamise protsessi peatada. Nüüd on aga valitud helged pead leidnud omapärase kompromissi: muudame eelnõu nime, kuid sisu jätame samaks. Taas on kodanikuühendustele koht kätte näidatud, rahva valitud esindajad on otsustanud asuda demokraatiat arendama ja kodanikuühiskonda tugevdama isekeskis, kodanikuühendusi kaasamata.

See erakonnaseaduse muutmise seaduse eelnõu kujutab endast sisuliselt erakondade soovi kantida riigieelarvest raha enda taskutesse. Tõsi, MaSAde eelarve on erakondade eelarvest eraldi, kuid kontroll nende asutuste juhtimise üle kuulub erakondadele. Ei ole vahet, kas korruptsioonialdis munitsipaalametnik küsib tasu teatud teenete eest iseendale või palub sama summa üle kanda MTÜ arvele, mis toetab tema järeltulija spordiharrastust. Riigikogu erakonnad saavad praegugi riigieelarvest toetust kokku 5,4 miljonit eurot aastas, nüüd soovitakse parlamendierakondade riigieelarvelist rahastamist varjatult veelgi suurendada.

See toimub olukorras, kus riik kõikjal kärbib, kus maapiirkondades suletakse päästekomandosid, omavalitsuste tulubaasi taastada ei suudeta, õpetajate palgatõusuks raha ei leita ning kus riik murrab süüdimatult töölepingu seaduse vastuvõtmisele eelnenud läbirääkimistel sotsiaalpartneritele antud lubadusi. Ometi leiti järjekordselt võimalus reserveerida ligi miljon eurot spetsiaalselt erakondadega seotud ühendustele.

MaSAde idee pole halb ja erakonnad peaksid tõepoolest senisest enam panustama kodanikuhariduse edendamisse, demokraatia arendamisse, uurimistöödesse ning rahvusvahelisse koostöösse. Küll aga peaksid nad leidma MaSAde rahastamiseks võimalusi riigieelarvet täiendavalt koormamata. Riigi panus erakondade toetamisse on juba enam kui piisav.

Pakun mõned konkreetsed lahendused.MaSAde loomisel tuleks erakondadele seada kohustus eraldada kindel protsent oma eelarvest MaSAde ülalpidamiseks, või juhul kui 900 000 eurot suunatakse otse MaSAdele, peaks sama summa võrra vähendama erakondade rahastamist riigieelarvest.

Kui riigikogu leiab, et 900 000 eurot tuleks kindlasti täiendavalt suunata demokraatia ja kodanikuühiskonna arenguks, peaks koos MaSAdega olema võimalik sellele toetusele konkureerida ka teistel, sarnase eesmärgiga ühingutel.

Kui soovitakse toetada just nimelt demokraatia arengut ja inimõiguste kaitset mujal maailmas, eelkõige endistes NSVLi riikides, siis peaks erakonnaga seotud sihtasutustele erandi tegemise asemel toetama sõltumatuid ühinguid, mis tegelevad inimõiguste või demokraatia arenguga.

Muidugi võiksid võrdselt teiste ühingutega avalikul konkursil kandideerida ka needsamad MaSAd, mis tähendab, et toetus poleks neile garanteeritud, vaid nad peaksid koostama ka konkreetse tegevuskava.  

Kui räägitakse demokraatia arengust ja kodanikuühiskonna toetamisest, tuleks ka kodanikuühenduste arvamust kuulda võtta ja jõuda nende sisulise kaasamiseni. Nii riigikogu kui ka erakondade maine parandamisele aitaks kindlasti kaasa see, kui loobutaks erakondadega seotud ühendustele eeliste loomisest ning antaks kõigile sobivate eesmärkidega vabaühendustele võimalus protsessist osa võtta.

Copy
Tagasi üles