Must: pronkssõduri juures käimine näitaks mõistmist

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aadu Must.
Aadu Must. Foto: Peeter Langovits.

Keskerakonna riigikogu fraktsiooni liikme Aadu Musta sõnul ei vaja Eesti riigijuhtide käik pronkssõduri juurde traditsiooniks kujundamist, kuid žestina näitaks see üles mõistmist.

Kindlasti ei ole mõtet hakata valitsusele igat sammu ette kirjutama. Ma soovitan neile enam paindlikkust. Kas pronkssõduri juures käib peaminister või mõni teine, see on kolmandajärguline küsimus. Kindlasti tuleb näidata mõistmist ja arusaamist, aga samas mitte lasta ennast panna käituma vastupidiselt oma tõekspidamistele.

9. mai on kogu Euroopas oluline Euroopa päev. See annab mis tahes valitsusele võimaluse seda käsitleda paindlikult, laialt ja integreerivalt, mitte destruktiivselt. Viimased 50 aastat räägib Euroopa rõhuv enamus poliitikutest sallivusest ja mõistmisest. Meie ühiskonnas on sallimatust palju, seda tuleb veidi maha võtta.

Meie praegused riigijuhid ei soovi aga oma käitumisega võimendada n-ö ebamugavat teemat.

Erinevate tähtpäevade puhul peame mõistma, et on tegemist oluliste sündmustega väga suurele osale inimestest ning see väärib märkimist ja mäletamist. Seda tugevdatakse ning sellele antakse erinevate tegevustega õige sisu.

Kõige halvem, mida me teha saame, on rääkida sellest, et äkki mõni tähistab seda päeva nii, nagu mulle ei meeldi. Antud teemal peaks olema vähem emotsioone ja rohkem tarkust.

Musta kommentaar on vastuseks Tallinna ülikooli professori Raivo Vetiku eilses Postimehes ilmunud arvamusloole, milles ta teeb ettepaneku elustada valitsuse viis aastat tagasi alustatud algatus viia sõja lõpupäeva tähistamiseks pronkssõduri jalamile lilli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles