Garri Kasparov: male võiks Eestis olla osa kooliharidusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Garri Kasparov
Garri Kasparov Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Venemaa maletaja ja poliitik Garri Kasparov, kes esineb tuleval neljapäeval traditsioonilisel Pärnu finantskonverentsil, rääkis täna Postimehes ilmunud intervjuus, et tahaks edendada mõtet tuua male Eesti haridussüsteemi.

Kas selline maleprogramm tuleb ka kooli, kuhu läheb teie praegu viie ja poole aastane tütar Aida?

Ta võeti vastu New Yorgi erakooli, mille õppekavas on ka male. Aida oskab juba mängida ja erinevalt vanematest lastest huvitab male teda väga.

Isa süda kindlasti rõõmustab.

Jah, muidugi. Vähemalt üks laps tunneb male vastu huvi. Tavaliselt ju seda järgmises põlvkonnas ei juhtu, huvi võib ootamatult puhkeda hoopis ülejärgmises. Ta tunneb huvi ka muusika vastu.

Üldse on ta alates kaheksandast elukuust palju maailmas ringi rännanud, nii et maailma tundmaõppimine on tema jaoks täiesti loomulik.

Teid kutsutakse paljudesse riikidesse. Miks te nõustusite tulema Eestisse?

Mul oli kontakt noortega, kes tunnevad huvi male vastu, töötavad maleliidus. Kuidagi tuli jutuks, mida võiks Eestis ette võtta maleprogrammide edendamiseks.

Kuidas te nendega tutvusite?

Kui aitasin Karpovil kandideerida FIDE presidendiks, siis tekkis palju kontakte, aga ainult interneti teel. Riho Liiva (maletaja, rahvusvaheline suurmeister – toim) haaras kaasa oma sõpru ja arutelude tulemusel tekkiski mõte korraldada konverents, kus esitleda maleprogramme.

Mulle see mõte meeldis: lõppeks on ju Eesti ikkagi lähemal kui São Paulo. Pealegi on mu meelest oluline, et Balti riikides saaks male taas jalad alla, sest Nõukogude ajal oli see üks tugevamaid malepiirkondi. Praegu ent võib öelda, et male on varjusurmas, siin ei toimu peaaegu midagi.

Minu arvates oleks kena traditsioonid taastada ja ma loodan, et see õnnestubki. Seepärast usun, et neile kolmele päevale langeb male kõrval veel palju huvitavat, igasuguseid kohtumisi, konverents Pärnus.

Ma räägin oma uuest raamatust ja vaadetest. Küllap kerkivad küsimused Venemaa-Eesti suhetest ja üldse Venemaast. Ei ole küsimusi, millele ma ei ole valmis vastama, nii et ma olen igati valmis publikuga suhtlema.

Loe täispikkuses intervjuud Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles