Juhtkiri: kas või jalgrattal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionide kättetoimetamise korra muutmine tuleb edasi lükata


Postimehe telefonile helistas vanem härra, et rääkida oma murest: tal ei ole mingit ettekujutust, kuidas tulevikus oma pensioni kätte saama hakkab. Kojutoomine muutub 1. veebruarist tasuliseks, panka ei ole tal kunagi asja olnud, sularahaautomaati ta kasutada ei oska ja ega julgekski – rahaga pensionär oleks varastele hõlbus saak.



Kuid pensioniametis vonklevad järjekorrad, ummistunud infoliinid ja tuhanded pensionärid, kes ei ole seni teada andnud, kuidas nad soovivad veebruarist oma raha kätte saada, annavad selgelt märku, et see helistanud härra ei ole ainus, kelle jaoks uus pensionide kättesaamise süsteem täiesti ebaselgeks jäänud on. Mitusada vanainimest ei ole aga teavitust muutuste kohta kättegi saanud. Andmebaasid on puudulikud ja teated ei jõua kohale.



See, et ametnikud ajakirjandusele jonnakalt kinnitavad, et paanika on asjatu ja et tegelikult saavad pensionärid pankades arvete avamisega hakkama küll, ei aita piisava infota jäänud pensionisaajate murede lahendamisele kuidagi kaasa.



On selge, et sellises olukorras, kus elementaarne teavitustöö on tegemata, oleks praegusele ajakavale kangekaelselt kindlaksjäämine ning 1. veebruarist pensionide tasuta kojutoomise ja nende postkontoritest maksmise lõpetamine täiesti lubamatu teguviis. Kui on näha, et formaalsetest teavitusviisidest ja laiali saadetud blankettidest ei piisa, tuleb inimestega rääkida, neile tuleb olukorda ja võimalusi seletada. Kui vaja, siis näidata, kuidas arve avamine, sularahaautomaadi kasutamine ja kaardiga maksmine käib.



On linnu ja valdu, kus sotsiaaltöötajad on käinud majast majja ning aidanud pensionäridel uuest asjakorraldusest aru saada. Kuid hädasolijate hulk tõendab, et see ei toimu igal pool ühevõrra hästi.



Segadused sotsiaalministeeriumis puudega inimestele toetuste maksmisega ja peataolek, mis viis sellel nädalal kantsleri lahkumiseni, ei tohi tuua kaasa muret ja närvikulu inimestele, kelle jaoks 1. veebruar tähendab hirmutavat tundmatust.



Peaminister Andrus Ansip jääb sellest nädalast meelde radikaalse soovitusega: selle asemel et oodata sotsiaalministeeriumi IT-lahenduse käivitamist, tulnuks ametnikel võtta jalgratas ja viia puuetega inimestele saamata jäänud toetus koju kätte.



Olgu see avaldus nii populistlik kui tahes, kuid tõetera, mida ka pensionide kojutoomise probleemi puhul silmas pidada, on siin olemas. Sotsiaalministeeriumi asi on tagada, et ametnikud jõuavad iga pensioniealise inimeseni olukorda selgitama. Senikaua aga jätkugu pensionide kättetoimetamine vanaviisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles