Juhtkiri: lauasahtlid korda!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omavalitsuste tegevuse luubi alla võtmine väärib tunnustust

Eilne kaitsepolitsei visiit Pärnu linnavalitsusse, mis päädis linnapea Mart Viisitamme ja abilinnapea Simmo Saare äraviimisega, ei ole esimene ega ainus märk õiguskaitseorganite suurenenud aktiivsusest.


Juunikuus külastati Narva linnavalitsust, lähiminevikus on mitmel korral uuritud Viimsi vallavalitsuse tegemisi ja selle alusel ka kriminaalasju algatatud.
Riigi õiguskaitseorganite aktiivsust saab vaid tunnustada. Kohalikes omavalitsustes toimuv ei tohi muutuda rahuliku väikelinna või valla turvalise maine varjus aset leidvaks sahkermahkeriks, vaid see tuleb võtta luubi alla ja seda ka luubi all hoida. Sama puudutab ka suuremaid linnu, ja eks toimu pealinnaski sellist, mis õiguskaitseorganite lähemat vaatlemist vajaks.


Tuleb tunnistada, et selliseks suurenenud huviks on ka põhjust. Vaevalt on möödunud aastat, kui riigikontrolli audit poleks juhtinud tähelepanu ühe või teise omavalitsuse läbipaistmatule tegudele – rahajagamisele või korteritehingutele.


Nende valgel võib arvata, et oma teod ja otsused tuleb kriitilisel pilgul üle vaadata nii mõnelgi omavalitsusel. Isegi juriidiliselt korrektsete otsuste ja tehingute hulgas leidub neid, mis balansseerivad hea tava piiril ja riivavad sellega kodanike õiglustunnet.


Kuid ka neilsamadel kodanikel endil oleks võimalik teha üht-teist selleks, et asjad omavalitsustes õigeid ja õiguspäraseid radu käiks. Suletud uste taga toimuvast, mis võib lõhnata korruptsiooni järele, ei ole õiguskaitsjail alati lihtne operatiivselt aimu saada.


Kuid see, kui ettevõtte esindaja omavalitsuses ümbrikuga riigihankekonkurssi võitmas käib, peaks ju sedasama õiglustunnet riivama ning viima tõdemuseni, et sääraste tegude avalikkuse ette toomine aitab kogu asjaajamist ausamaks muuta.  

Tänases lehes ilmuvas loos on juttu ka sellest, et kuuldes Viisitamme ja Saare kabinetis toimunud läbiotsimistest, tegi üks teine Pärnu linnavalitsuse ametnik oma lauasahtlid korda, et võõrastele parem mulje jääks.


Ehk oleks ka teistel ametnikel teistest linnavalitsustest aeg oma sahtlid kriitilise pilguga üle vaadata – ja kõik kahtlust äratav mitte prügikasti, vaid lauanurgale valmis panna. Kergendab ju puhtsüdamlik ülestunnistus süüd.


Veelgi kavalam oleks aga sääraseid tehinguid, mida seadusesilma eest sahtlisügavusse peitma peab, üldse mitte teha. Jääb lootus, et selliseid ametnikke – ja seda ehk veidi ka tänu õiguskaitseorganite agarusele – omavalitsustes siiski veel leidub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles