Propastop: Isabella juhtum näitab taas, et Eestis on puudu riiklikust propagandavastasest ametist (10)

Propastop.org
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene telesaade «Vesti» kajastus Isabella juhtumist.
Vene telesaade «Vesti» kajastus Isabella juhtumist. Foto: Ekraanitõmmis

Jälgides Eesti reaktsiooni lapse äravõtmisele Vene kodanikest vanematelt, tuleb taas kord tõdeda, et puudu on riikliku ümberlükkaja ametipost, kes suudaks aru saada Eesti riigi vastu suunatud sõnumitest ning need veenvalt ja kiiresti kummutada, kirjutab Kaitseliidu vabatahtlike blogi Propastop.

Propastop jälgis, kuidas lastekaitse juhtumist sai Venemaa meedias Eestit russofoobseks sildistav vildakas sõnum.

Lugu sai alguse 11. juulil, kui Eesti lastekaitseametnike algatusel peatati Tallinnas Mustamäel elava Isabella Mihhailova vanemate hooldusõigus ja laps paigutati oktoobrini hooldekodusse. Põhjus seisnes pere viletsais elamistingimusis, millele on kaheksa aasta jooksul korduvalt tähelepanu pööratud, kuid mis pole paremaks muutunud.

Lapse vanemad on Eestis elavad Venemaa kodanikud ja ilmselt seetõttu pöördusid nad abipalvega esmalt just Venemaa saatkonda. Teadmata asjaoludel tekkis vanematel kontakt ka Venemaal tegutseva advokaadi Violetta Volkovaga, kes kogus kuulsust aastaid tagasi bändi Pussy Riot liikmeid kaitstes.

Volkova avaldas 12. juunil Twitteris äreva teate, et Tallinnas on Venemaa kodanikelt ära võetud laps ja et vanematel lubatakse lapsega kohtuda vaid 15 minutit päevas.

Meediakajastuse esimene laine

15. juulil täitus Venemaa meedia uudistest, kuidas Venemaa kodanikest vanematelt võeti Eestis nende laps ära, tuues ettekäändeks tühised puudused elamistingimustes. Samas, kui tegelikuks põhjuseks olla hoopis vanemate plaan kolida lapsega koos Venemaale. Sellisele vildakale käsitlusele andis oma kommentaaridega aluse sündmuse peamine kõneisik Volkova. Sel päeval levinud uudiseid vaadates on selge, et ajakirjanikud pole olnud huvitatud loo tegelike asjaolude välja selgitamisest, emotsionaalsed süüdistused kirjutatakse valmis vaid ühe poole jutule tuginedes. Sama päeva õhtul saab uudistes sõna ka lapse isa ja sõnumitele keeratakse emotsionaalset värvi järjest juurde.

Isabella vanemate Anatoli Gazarjani ja Anna Mihhailova korter.
Isabella vanemate Anatoli Gazarjani ja Anna Mihhailova korter. Foto: Ekraanitõmmis veebilehelt annatubten.livejournal.com

16. juulil loob advokaat oma Twitteri kontol teemaviite #ВЕРНИТЕИЗАБЕЛЛУ (eesti keeles «Tagastage Isabella»), mis hakkab levima. Teemaviite baasilt luuakse blogi sündmuse arengute jälgimiseks.

Kahe päevaga saab lastekaitse valdkonna sündmusest Venemaa meedias juhtum, mis justkui taas tõestab, et Eestis elavad russofoobsed mölakad, kes venelaste tagakiusamise nimel ei kohku tagasi isegi laste röövimisest.

Teine laine

16. juulil saab Eesti meediakanalitest alguse teine laine, mis avab teema adekvaatsemat poolt. Põhjaliku kajastuse teeb rahvusringhäälingu (ERR) venekeelne uudisteportaal, kus lisaks isale saavad sõna ka sotsiaalministeerium ja lastekaitseametnik. Samal päeval laiendab teemat ka Baltnews.ee, tuues sisse MTÜ Eesti Vanemad juhi Anastassia Raja kommentaari, kes süüdistab advokaati asjatus russofoobiale rõhumises. Ta kinnitab, et on ise korteris viibinud ning see tõesti vajab remonti ega sobi väikelapsele elamiseks.

Isabella vanemate Anatoli Gazarjani ja Anna Mihhailova korter.
Isabella vanemate Anatoli Gazarjani ja Anna Mihhailova korter. Foto: Ekraanitõmmis veebilehelt annatubten.livejournal.com

17. juulil refereerivad ERRi uudist eestikeelsed väljaanded Delfi ja Postimees, kuid ei täienda ega lükka ümber advokaadi üldisi väiteid remontimata korterist ja suitsuhaisust.

Tegelikult ei lükka ka ükski Eesti kanal otsesõnu ümber esimese laine lugude väiteid, nagu oleks lapse perest eraldamise põhjus vanemate kodakondsus. Kuigi teise laine uudised avavad lapse perest eraldamise tegelikud põhjused, ei jõua need enam Venemaa inforuumi. Uued lood jõuavad vaid üksikutesse Venemaa portaalidesse ega saa seal kaugeltki sama suurt tähelepanu kui esimese laine propagandamaigulised kajastused.

Kokkuvõte

Juhtum näitab, kuidas osav meediaga manipuleerija suudab russofoobiasüüdistustega oma teemale meedias suurt tähelepanu tõmmata.

Küllap oligi juhtumi ümber lärmi löömine pere ja seda esindavate isikute peamiseks eesmärgiks, miks vanemate Venemaale sõitmise kavatsust lapse perest eraldamise peamise põhjusena esitleti. Venemaa meedia jaoks sobitus selliselt esitatud juhtum aga russofoobia-stereotüüpidega ja nii hakkas vildakas sõnum kiiresti oma elu elama.

Isabella vanemate Anatoli Gazarjani ja Anna Mihhailova korter.
Isabella vanemate Anatoli Gazarjani ja Anna Mihhailova korter. Foto: Ekraanitõmmis veebilehelt annatubten.livejournal.com

Oleme ka varem näidanud, kuidas sellised valesüüdistused Venemaal suure kajastuse leiavad. Veebruaris kirjutasime näiteks Venemaal levinud uudisest, kuidas Tallinnas vallandati vene keeles rääkimise pärast lapseootel naine.

Eesti reaktsiooni jälgides tuleb taas kord tõdeda, et puudu on riikliku ümberlükkaja ametipost, kes suudaks aru saada Eesti riigi vastu suunatud sõnumitest ning need veenvalt ja kiiresti kummutada. Antud juhtumis jäeti kogu teema ametnike kommenteerida, kes andsid ülevaate hooldusõiguse peatamise üldistest põhjustest, kuid ei lükanud ümber juhtumi propagandistlikku valet ega Eestit ründavat teemapüstitust.

Propastop teeb seda siinkohal ise: lapse perest eraldamise põhjuseks ei olnud vanemate kodakondsus, rahvus ega nende Venemaale sõitmise plaanid. Eesti riik ei ole russofoobne ega kiusa vene rahvusest inimesi taga.


Propastop.org on Kaitseliidu vabatahtlike veetav blogi, mis tegeleb Eesti-vastaste manipulatsioonide, valede ja propaganda paljastamisega. Nende tegemisi saab jälgida ka Facebookis.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles