Videod Edmund Burke'i Seltsi väitlusõhtult: meditsiini piirid

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiglaravi võivad vajada ka lapsed. Pilt on illustratiivne.
Haiglaravi võivad vajada ka lapsed. Pilt on illustratiivne. Foto: PantherMedia / Scanpix

Enam kui 40 aastat tagasi kirjutas Austria filosoof Ivan Illich: «Lääne tähtsaimad institutsioonid on hiiglaslikud kaitserajatised «inimkonna» nimel peetavas sõjas surma kõikvõimalike põhjuste vastu. See on totaalne sõda.»

Eile õhtul arutleti Peipsi järve ääres Rannamõisa puhkekülas selle üle, millised meie väljavaated selles sõjas õigupoolest on. Kõigepealt tutvustas Hardo Pajula põgusalt Illichi raamatut «Meditsiini piirid».

Et autori sõnul määrab iga sootsiumi arusaama tervisest ära selles ühiskonnas valitsev surmakuvand, siis jätkas sealt kristlik eetik Meego Remmel, kes rääkis erinevate kultuuride suhtumisest elu lõppu.

Seejärel sai sõna meditsiinifilosoof Andres Soosaar, kes kõneles meditsiini võimalustest lahingus surma vastu nii ühiskondlike võimaluste kui inimese ja meditsiini enda olemuse taustal.

Õhtu lõppes esinejate vestlusringiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles