Propastop: Maša ja karu - «rohelised mehikesed» ilma viisnurkade ja punalippudeta (21)

Propastop.org
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maša
Maša Foto: medved-masha.ru

Kreml kasutab pikemat aega populaarset animasarja propaganda levitamiseks, kirjutab Kaitseliidu vabatahtlike blogi Propastop.

Populaarset multifilmi «Maša ja karu» teavad ilmselt kõik. Tegemist on 3D animatsiooniga, kus tüdruk nimega Maša toimetab endast kordi suurema karu seltskonnas, kes tüdrukut hoiab ja aitab. Koos satutakse naljakatesse situatsioonidesse, tegelased on lõbusad ja kaasahaaravad.

Propastopi toimetusel jäi pilk peale ühele kaadrile multikast, millel Maša kannab NKVD vormimütsi. Proovisime kiigata «pildi taha» ja otsisime, mida on internetis arvatud selle teose kohta. Materjal, mille leidsime, on üsna huvitav ning kohati ka üsna paranoiliseks tegev. Avastasime, et selle multifilmi kaudu õnnestub tasalülitada või naeruvääristada ka propagandaanalüütikuid, julgeolekutegelasi ning kõrgeid poliitikuid ning seda võimalust kremlimeelsed uudistekanalid ka kasutavad.

Leedu politoloog Laurynas Kasčiūnas on oma analüüsis väitnud, et Venemaalt pärit «Maša ja karu» on üks osa selle riigi pehme jõu mõjutusvahenditest. Seeriates võib otsimisel leida üksikuid elemente Nõukogude Liidust, kuid täpsem uurimine on veel pooleli. Seda seisukohta on produtseerinud korduvalt Propastopi lugejale hästi tuntud Russia Today.

Sarnast seisukohta on omistatud ka Leedu julgeolekujuhile Darius Jauniškisile ning ka Leedu presidendile, kelle arvates on tegemist ühe vormiga «kodeeritud poliitilisest sõnumist», mille levikut president on soovitanud Leedus piirata. Neid väiteid on levitamas nii ennast sõltumatuks uudisteportaaliks pidav Fort Russ kui ka Saksa sotsialistlik päevaleht Neues Deutschand.

Itaalia väljaande Le Tampa ajakirjanik Anna Zafesova kirjutab, et selle multifilmi näol on tegemist Kremli Trooja hobusega ning väidab, et Maša seljakotti on peidetud Putini tankid. Samuti väidab ta, et selle sarja keelamist on arutatud nii Poolas, Ukrainas kui ka Aserbaidžaanis.

Propagandasüüdistuste kõrval on esitatud multifilmi kohta ka muid esmapilgul kummalisena tunduvaid arvamusi. Näiteks on arvatud, et Maša hüperaktiivsus on posttraumaatilise stressi ilming või et sarja edu tagab vaatajate soov samastuda Maša karistamatu sadisti rolliga, aga ka näiteks, et Maša lõhub traditsionaalset, meest toetavat Vene naise kuvandit.

Meediaekspert Priit Hõbemägi on Eesti Ekspressis väljendanud mõtet, et Maša ja karu on tegelikult Venemaa «pehme» jõu esindajad, märkamatult sisse hiiliva ideoloogilise diversiooni hübriidvorm, «rohelised mehikesed» ilma viisnurkade ja punalippudeta.

Multifilmiseriaal «Maša ja karu» loodi 2009. aastal ning tänaseks on see jõudnud rohkem kui 120 riigi televaatajateni. YouTube’is on ta globaalselt 10 enimvaadatuma sarja seas. Sarja toodab Moskvas tegutsev produktsioonifirma Animaccord, mille müügitulu 4,3 miljonit dollarit. Selle seriaali järgi on toodetud hulganisti kõrvaltooteid ning Maša edu tundub üha kasvavat.

Propastop arvab, et Maša poolt kantud NKVD või seriaalis vilksatavad teised Nõukogude Liidu sümbolid ei kõneta inimesi riikides, kus pole kogemust Kremli deržaava propagandaga. Küll aga kannab seriaal endistes Nõukogude Liidu riikides teistsugust tähendust.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles