Postimees 1938. aastal: Keres jutustab Hollandi turniirist. Maailmameistrimatš oleks Eestile suureks propagandaks.

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Keres
Paul Keres Foto: Wikipedia

Eesti malesuurmeister Paul Keres, kes laupäeval välismaalt tagasi saabus, andis pühapäeval peale lõunat Tallinnas Palace Hotellis ajakirjanikele jutuajamise. Jutuajamisel vahetati muljeid peaasjalikult möödunud Hollandi suurturniiri üle.

Keres, kes on ennast veidi juba välja puhanud, avaldas oma täit rahuldust AVRO turniiri korralduse üle, mis oli väga hea. Väsitav on olnud vaid ringisõit, kuna iga voor mängiti eri linnas. Seda ei korraldatud mitte niivõrd majanduslikul kaalutlusel kui propaganda mõttes, kuna Hollandis on male levinud. Nagu selgunud, pole suurturniir end majanduslikult ära tasunud. On arvestatud, et meie rahas andis AVRO turniir viie miljoni sendise puudujäägi.

AVRO turniiril on olnud Keres kõige kiirem mängija, nagu selgub kokkuvõttest. Nii on Keres tarvitanud kogu turniiri kohta mõtlemisaega 44 tundi, kuna näiteks Reshevski on kulutanud 60 tundi. Peaaegu kõik maletajad sattusid ajapuudusse. Kõige rahulikumaks vastaseks peab Keres Botvinnikut.

Oleme huvitatud malematshist Alehhiniga. Matsh toimub siis kui selleks raha kokku saadakse. Alehhin on igatahes nõusoleku andnud. Maailmameistrimatshi fond on umbes viis miljonit eesti senti, millest võitja saab kaks osa ja kaotaja ühe. Ka arutame, kas poleks mõeldav maailmameistrimatshi korraldamine Eestis.

5.12.1938

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles