Postimees 1931. aastal: Soomes on mässukavatsusi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Helsingist, 2. detsembril. Eduskunna koosolekul vastas siseminister Born eduskunna liikme Wirkuse küsimusele riigipöörde kavatsuse kohta.

Siseminister tähendas, et ühenduses rahvaliikumistega on tõesti tulnud ilmsiks mitmes eriringkonnas püüdeid, mille sihiks on kukutada praegust riiklist ja seaduslikku korda võimuhaaramise kaudu. Selleks on isegi tehtud juba ettevalmistusi. Edasi on tulnud ilmsiks, et Soomes on olemas organisatsioone, kes osalt avalikult, osalt salaja on hakanud tegema kihutustööd kaitseliidus ja sõjaväes võimuhaaramise sihiga. Nende poolt antud päevakäskudes antakse mõista, et riigipöörde silmapilk õige lähedal on ja kästakse mõttepooldajatel olla valmis tegutsemiseks.

Lõpetades oma kõne, manitses minister rahvast mitte kaotada meelerahu ja kainet meelt, sest valitsusel olevat küllaldaselt abinõusid takistada võimuhaaramise katseid.

Kuna maaliidu, edumeelsete ja rootslaste lehed on rahul siseministri vastustega, koonduserakonna lehed teevad siseministrile etteheiteid, leides, et minister ei ole toonud tõendusi oma väidetele võimuhaaramise sepitsuste organiseerimistöö olemasolust.

3.12.1931

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles