Propastop: kas Eestis tegutseb 5. kolonn? (32)

Propastop.org
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Sander Ilvest

Kaitseliidu vabatahtlike blogi Propastop analüüsis, kas Mart Helme möödunud nädalal välja käidud väide 5. kolonni kohta Eestis peab paika.

Propastop on eelnevalt juhtinud tähelepanu sellele, kui oluline on avalikult välja öeldud väidete kontrollimine ning toonud näiteid, kuidas fakte kontrollitakse ja nende tõele vastavust hinnatakse USA-s. Täna teeme sama ja anname hinnangu Riigikogu liikme Mart Helme väidetele, et Eestis tegutseb 5000-pealine viies kolonn.

Mart Helme väitis 19. septembril eetris olnud Vikerraadio saates «Reporteritund» järgmist: «Ma võin kinnitada, tuginedes – ma ei ütle, missugustele – teatud andmetele, et meil on organiseeritud 5. kolonn, umbes 5000 hästi organiseeritud ja väljaõpetatud noort meest, kes osalevad mitmesugustes laskeklubides, paintball’i klubides, jahiseltsides ja muudes sellistes. Kellel on brigadirid, kes käivad harjutamas küll Männiku karjääris ja muudes kohtades ja kes on mobiliseeritavad Eesti riigi vastu väga lühikese ajaga».

Pärisime Mart Helme käest, kust see info pärineb ning ta andis meile viiepunktilise vastuse. Esitleme neid punkte omapoolsete kommentaaridega.

  1. «Esimesena soovitan lugeda Delfi uudist 24. aprillist 2015, kus Kapo peadirektor räägib enam-vähem sama, mida mina, tõsi arve nimetamata.»

Tõepoolest ilmus 24. aprillil 2016 (väike näpuviga Mart Helme poolt aastaarvu kohta) Delfis artikkel selle kohta, et kaitsepolitsei jälgib teatud laskeklubisid ja paintballi-airsofti klubisid. Loo postitas Martin Helme oma Facebooki lehele Mart Helme väidete toetuseks. Artiklis väitis Kaitsepolitseiameti peadirektor Arnold Sinisalu, et ollakse ohtudest teadlikud, kuid ei leia, et oleks midagi, mis peaks meid käesoleval hetkel murelikuks tegema. Kapo büroo juht Andres Kahar lisas, et seal ei pruugi midagi kriminaalset olla.

  1. «Teiseks tuleb konteksti lülitada muidugi Ekspressis ilmunud salamemo Ida-Virumaast

Mart Helme toob tõestuseks Eesti Ekspressi kätte sattunud salamemo, mis avaldati 14. septembril artiklina. Memos kirjeldati riskistsenaariumeid, mis võivad järgneda Ida-Virumaa sotsiaalmajandusliku olukorra halvenemise jätkumisele. Ühe stsenaariumina toodi välja: «Kui Venemaal tekib huvi destabiliseerida olukorda Eestis, siis on siin olemas poolehoidjate keskkond, kellele aktiivsed võitlejad saavad toetuda.» Teise stsenaariumi kohaselt «saab ideoloogilise vastasseisu väljenduseks väikesearvulise tuumikuga kohalike terroristide võrgustik, keda toetatakse raja tagant. Vaja ei lähe rohkem kui umbes 200 meest.» Kaitsepolitsei ja politsei esindajate hinnangul on olukord Ida-Virumaal kontrolli all ja mustemad stsenaariumid on läbi mängitud.

  1. «Kolmandaks tasub lugeda Artemi Troitski lugusid, üks neist käsitleb kohtumist just seesuguste löömameestega. Kahjuks hetkel osundust käepärast pole.»

Artemi Troitski kirjatükkidest ei suutnud meiegi üles leida ühtegi lugu, mis oleks seotud löömameestega. Küll osales Troitski 13. septembril venekeelse Postimehe videointervjuus, kus vestles Postimehe ajakirjaniku Nikolai Karajeviga. Kui jutt läks küsimusele, kas 2014. aastal ootasid Vene tanke rohkem Eesti ajakirjanikud või kohalikud venelased, ütles Troitski, et puutus kokku raseeritud peadega vene noormeestega, kes ootasid märguannet hakata eestlasi loputama. Palusime Artemi Troitskilt tema sõnade kohta kommentaare ning lisame need siia esimesel võimalusel.

Muide, 22. septembril Vikerraadio presidendidebatis osundas Helme sootuks kolumnisti Andrei Kuzitškini artiklitele, kuid paraku me ei suutnud leida ka temalt lugu kohtumisest riigivastase kolonniga.

  1. «Neljandaks tuleks kõneleda Kaitseliidu ja Kaitseväe ohvitseridega – nelja silma all – kes avalikult midagi öelda muidugi ei saa.»

Propastop ei ole kõikide Kaitseväe ja Kaitseliidu ohvitseride hulgas küsitlust korraldanud. Samas, Propastopi sisu loovad samuti Kaitseliidu vabatahtlikud ning oma Kaitseliidu tutvusringkonda küsitledes ei saanud me vastuseks ühtki infokildu ega fakti, mis Helme väiteid kinnitaks.

  1. «Viiendaks. Tegemist pole mingi kompaktse organisatsiooniga, vaid hajusate rühmitustega.Arv 5000 on hinnanguline ja põhineb kaitsejõudude ohvitseride umbkaudsetele arvutustele.Tegutsejate kontsentratsioon on loomulikult kõige suurem Ida-Virumaal ja Tallinnas.»

Päev pärast Mart Helme väljaütlemisi avaldas Postimees artikli sisejulgeolekuasutuste vastustega Helme väidetele. Siseministeeriumi asekantsler tõdes, et pärast Ukraina sündmusi on mõned laskeklubid olnud julgeolekuasutuste huviobjektiks, kuid lükkas ümber väite, et tegutsemas oleks 5000-pealine viies kolonn. Kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepa sõnul ei kinnita kaitsepolitsei Helme väiteid.

Muu vastukaja

Mart Helme väljaütlemised tulid Eesti venelaste kogukonnale üllatusena ning tekitasid pahameelt. Postimehele antud intervjuus ütles TEDx Lasnamäe korraldaja Dmitri Moskovtsev, et vanuserühmas 20-34 on mitte-eesti päritolu mehi Eestis ligikaudu 30 000, mis tähendaks, et iga kuues neist oleks nimetatud viienda kolonni liige ning Ida-Virumaal iga teine.

Lisaks kajastati teemat 23. septembril Kuku raadio eetris olnud saates «Kirillitsas Eesti» (teema kuulatav alates 10. minutist). Saatekülaline Leonid Tsingisser tõi välja, et kui Eestis on väljastatud 27 000 relvaluba ning kui nende omanikest üks kolmandik oleksid Eesti venelased, siis Mart Helme väidete järgi peaks neist pooled olema valmis pöörama relva Eesti riigi vastu. Ta lisas, et praktilise laskmisega tegeleb erinevates klubides kokku aktiivselt kõigest umbes tuhat inimest, mistõttu ei pea Helme arvutusi tõsiseltvõetavateks.

Õhtulehele antud intervjuudes mõistavad Helme väljaütlemise hukka mitmed julgeoleku-, riigikaitse ning õigusvaldkonna eksperdid, soovides näha sellistele väidetele tõsiseid põhjendusi.

Hinnang

Võttes aluseks Politifacti kriteeriumid, hindame Mart Helme väidet enamjaolt valeks.

Tegemist on erinevatest infokildudest kokku pandud võrdlemisi meelevaldse väljaütlemisega. Helme väited sisaldavad teatud tõeelementi selles osas, et kapo on näidanud üles huvi laskeklubide vastu, kuid ta ignoreerib oma viidatud allikates neid elemente, mis tema ohuhinnangutele vastu räägivad. Ükski allikas ei kinnita, et Eestis tegutseks hästi organiseeritud ja väljaõpetatud 5000-pealine viies kolonn, mis oleks mobiliseeritav Eesti riigi vastu väga vähese ajaga.


Propastop.org on kaitseliidu vabatahtlike veetav blogi, mis tegeleb Eesti-vastaste manipulatsioonide, valede ja propaganda paljastamisega. Nende tegemisi saab jälgida ka Facebookis.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles