Juhtkiri: Keskerakond saab Kallase toetamise eest valitsusse? (10)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas ja Eiki Nestor restoranis Dominic.
Siim Kallas ja Eiki Nestor restoranis Dominic. Foto: Eero Vabamägi

Presidendivalimiste matemaatikas on toimumas radikaalne muutus. Üksiti võib see esile kutsuda praeguse valitsuskoalitsiooni lagunemise.

Oletame, et Keskerakonna fraktsioon valib Kadri Simsoni juhtimisel selgelt koostöö Reformierakonnaga. Nende kahe ja sotsiaaldemokraatide häältest piisab, et valida president ära riigikogus, hääli jääb ülegi. Seni teadaoleva järgi on Siim Kallasel seega reaalne võimalus saada järgmiseks Eesti presidendiks moel, et omavalitsustegelastele valimiskokku kutsumisega tüli tegema ei hakata ega anta neile ka võimalust valida presidendiks näiteks Allar Jõks.

Sellise kokkuleppe eeldus tundub olevat Keskerakonna kutsumine valitsuskoalitsiooni. Üksiti tõenäoliselt ka Edgar Savisaare üpris kiire Keskerakonna juhtimisest eemale tõrjumine. Siim Kallas on seega teist korda Eesti poliitika ajaloos toomas Keskerakonda välja isolatsioonist.

Sellel on kaks poolt. Igaüks, kes aastate jooksul võimalikele kombinatsioonidele kaine pilgu on visanud, saab ju aru, et ühe suure erakonna välistamine on muutnud mänguruumi ahtaks. Praegustki koalitsiooni on nimetatud sundabieluks. EKRE põhimõtteline välistamine valitsusse kõlblike hulgast vähendab manööverdamisruumi veelgi. Seda kõike on Kallas ka nüüd, presidendikandidaadina, selge sõnaga öelnud.

Teiselt poolt ei tasu unustada, et Keskerakond on olnud pikalt opositsioonis ikkagi põhjusega. Siim Kallase valitsuskoostööle Keskerakonnaga järgnes eelmise kümnendi keskel Eesti poliitika üks suuremaid moraalseid madalseise. Savisaare käitumine pronksööde ajal ning seejärel avalikuks saanud valimiskampaaniaks ebaseadusliku annetuse nurumine Moskvast pitseerisid arusaama, et ta väljajätmine valitsustest on igati põhjendatud.

Oletame, et Kadri Simsonil õnnestub Savisaar erakonna juhtimisest lõplikult kõrvale tõrjuda. Erakonna särgiesise korruptsioonijuhtumitest ja kõigest ebaeetilisest puhtaks küürimine nõuab aga palju enamat kui pelk esimehe vahetamine. Meelest ei lähe ka see, et hulk keskerakondlastest riigikogu liikmeid ei hääletanud juuniküüditamise ohvrite mälestamise ja okupatsioonirežiimi kuritegude hukkamõistmise poolt. Põhimõttelised küsimused ühe isiku vahetamisega ei kao, vaid vajavad endiselt selgesõnalisi vastuseid.

Sotsiaaldemokraadid on Reformierakonnaga tehtud kokkuleppega seadnud end veidrasse rolli. Oletame, et presidendivalimistele järgneb tõepoolest Keskerakonna valitsusse toomine ja IRLi opositsiooni saatmine. Kahel suuremal oleks riigikogu enamus ka ilma sotsideta – sotse ei ole otsustamiseks enam vaja. Kuidas kujutlevad sotsid neis oludes mingitki enesekehtestamist lisaks tõdemusele, et nende ja Keskerakonna programmis on kokkulangevusi, on paras mõistatus.

Pigem on usutav see, et säärase kombinatsiooni läbimineku järel leiavad lisaks IRLile ennast õige pea opositsioonist ka sotsid.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles