Juhtkiri: Kremli infosõja õied

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänases lehes kirjeldab ajakirjanik Ivan Makarov üht Kremli propaganda haru Eestis. On õõvastav lugeda, mis laadi kirjutisi sealt leida võib. NKVD ja KGB mõtteviis pole kaugeltki minevikku jäänud, see on täiesti olemas praegugi, must valgel kirjas kuni (varjatud?) vägivallaähvardusteni välja.

Moskva kulutab isegi väikeste mõjutuskanalite üleval pidamiseks küllaltki märkimisväärseid summasid oma hiiglaslikust ja mitmeharulisest propagandaeelarvest. Paistab aga, et nende oma valitud propagandistid ei suuda kuidagi näppe eemal hoida rahast, mida neile Venemaalt saadetakse. Nagu eile EPLi vahendusel avalikuks sai, kahtlustatakse just samade, Ivan Makarovi loos käsitletavate veebikanalite võtmefiguuri Aleksandr Kornilovit selles, et ta on propagandaraha maksuvabalt oma taskusse sahkerdanud.

Sellised veebikanalid on üks väike osa suurest mõjutustegevuste arsenalist ning vanade KGB «aktiivmeetmete» rakendamisest uutes oludes ja uute tehniliste vahenditega. Neile taktikatele, mis olid olemas juba siis, kui Vladimir Putin ja ta kaaslased alles kagebeelasteks õppisid, on lisatud moodsad elemendid alates sotsiaalmeedias sõnumeid edastavate trollide armeest ja arvutihäkkeritest kuni globaalse levikuga telekanaliteni välja.

Läänemaailmas kasutab Moskva mõjutamiseks nii legaalseid kui illegaalseid meetodeid. Mõlemat sorti tegevused olid KGB arsenalis ka külma sõja ajal. Vanadest aegadest on tuntud nii varastatud dokumentide lekitamine mingisuguse poliitilise mõju saavutamiseks kui ka täielikult fabritseeritud väidete esitamine – kuni kõige kummalisemate vandenõuteooriateni välja.

Muidugi pole põhimõtteliselt uus ka tegevus kodanikuliikumiste sildi all. Näiteks Nõukogude Liidu tugi lääne «rahuvõitlejatele» on sedavõrd hästi, lausa üksipulgi teada, et oleks ilmselge rumalus mitte hoida silmi lahti puhuks, kui samalaadne «rahuvõitlus» kusagil uut hoogu peaks koguma. Praeguse Moskva sihtmärkide valik läänes on mõnevõrra mitmekesisem, sest enam ei kammitse KGB meetodite rakendamist kommunistlik ideoloogia. Seega on toetuseväärilised ka paremäärmuslikud jmt liikumised, mis aitavad saavutada ühte või teist Kremli strateegilist eesmärki. (Fašiste, kelle vastu võidelda, pole? Milles küsimus, teeme!) Muidugi sobib ühiskondade destabiliseerimiseks ka viha õhutamine rahvuste vahel, millega alguses mainitud veebikanalidki usinalt tegelevad.

Vabas maailmas on aru saadud, et Moskva vanad võtted on tagasi, ehkki osalt uues kuues. Selle mõistmiseni läks aega, sest elati veerand sajandit tagasi tekkinud lootuses, et Nõukogude Liit on tükkis oma võtetega kadunud. Paraku pole see nii. Näiteid võtetest leiame USAst Soomeni. Hea on vaid see, et nende KGB meetodite läbivalgustamisega nüüd vähemalt tegeletakse.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles