Taavi Veskimägi: julgus olla juhina sina ise (1)

Taavi Veskimägi
, Eleringi juhatuse esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Veskimägi
Taavi Veskimägi Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Loodetavasti on meil kõigil olnud elus õnne töötada sellise juhi käe all, kelle väärtused, kogemused, autentsus, inspiratsioon ja karisma on olnud meile eeskujuks ning innustuseks. Juhil on olnud oskust küsida ja kuulata. Aga mis kõige olulisem, tal on olnud inimlikku respekti, teiste inimeste ja nende tegemiste suhtes.

Respekt teise inimese vastu on ühine platvorm, alus mis tahes inimsuhtele. Sellise platvormi loomine on juhi töö nagu iga teine töö. Mulle meeldib tuua näiteks Morgan Freemani kehastatud Nelson Mandela filmis Invictus. Film jutustab loo, kuidas Mandela toetab Lõuna-Aafrika valgenahalistest koosneva ragbi team’i püüdlusi pärast apartheidi lõppu ragbi maailmakarikavõistlustel 1995. aastal. Freemani Mandelas on olemas kõik, mida me otsime juhis kui liidris. Juhis kui õpetajas piire ületava inimliku puudutuse saavutamisel. Kõigest kõige olulisem on huvi, siiras huvi teise inimese ja tema tegemiste vastu.

Juhi huvi teise inimese vastu ei peegeldu koridoris möödaminnes esitatud küsimuses, kuidas läheb, ja õlalepatsutuses? Siirast huvi näitab see, kui juht võtab aega, istub maha ja fokuseerib oma tähelepanu kolleegi rõõmudele ja muredele, küsimustele ja ettepanekutele. Ja mitte ainult tööalastele, vaid tunneb huvi, kuidas läheb kolleegil, mitte kui töötajal, vaid kui inimesel. Taoline mahaistumine ja fookuse võtmine on midagi, milleks meil igapäeva töökorralduse saginas juhtidena tihti aega ei jätku.

Järgijad teevad juhist liidri

Inimlik respekt ja siiras huvi teise inimese tegemiste vastu loovad juhi kui õpetaja, juhi kui liidri. Juht õpetajana ongi liider. Näiteks ärimaailmast Herb Kelleher Southwest Airlinest või Jack Welch General Electricust või meie oma Hannes Tamjärv.

Juhti kui liidrit eristab juhist kui manager’ist kolm aspekti. Esiteks, juhil liidrina on oma missioon, mis vastab küsimusele – mis asja ta ajab? Mille eest seisab? Liidritel on laiem taotlus oma tegemistes, kuhu poole nad püüdelavad, haarates teisi sellele teele kaasa. Teiste kaasahaaramiseks peab juht liidrina suutma oma missiooni sõnastada narratiiviks. See annab võimaluse järgijate tekkeks. See on kõige olulisem, et juhist saaks liider. Juhti pole liidrina olemas, kui tal pole järgijaid, kes mõistavad, mis asja juht ajab, ja jagavad sama maailmakäsitlust! Juhid liidritena on inimesed, kes suudavad haarata teiste inimeste südant, mõistust ja vaimu.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles