PÄEVAINTERVJUU Herkel: IRL ja sotsid on Reformierakonna pantvangis ega väljenda oma valijate arvamust (5)

Marian Võsumets
, saatejuht-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vabaerakonna algatustel on teiste erakondade seas palju suurem toetus, kui riigikogu hääletustel välja paistab, tõdes eile kolmandat korda Vabaerakonna esimeheks valitud Andres Herkel Postimehe otsestuudios.

Herkel kirjeldas, et Vabaerakonnal on hetkel vundamendi ladumise faas, mille tulemusel soovitakse saavutada läbimurre ja jõuda valitsusse. «Vabaerakond tegi suhteliselt nähtamatut tööd ka 2014. aastal, et 2015 olla edukas. Kohalikud valimised on meie jaoks kindlasti trikiga küsimus, sest suurtel erakondadel on see maa vasallistatud,» märkis Herkel.

Reformierakonda nimetas Herkel kindlameelselt reformide piduriks: «Väga palju räägitakse riigireformist, aga tegelikult on see haldusterritoriaalne reform, mis tegeleb üksnes omavalitsuste piiridega, mitte sellega, kuidas omavalitsustel rohkem ise otsustamise jõudu oleks.»

«Valitsusse läinud erakonnad – sotsiaaldemokraadid ja IRL – on andnud end Reformierakonna pantvangiks ja ei väljenda iseenda ega oma valijate arvamust,» nentis ta kuna leiab, et Vabaerakonna algatustel on ühiskonnas ja teiste erakondade seas tegelikkuses palju suurem toetus, kui riigikogu hääletustel välja paistab.

«Kui teerull toimib nii, et kõigepealt sõidetakse meie algatustest komisjonis üle ja siis suures saalis, ei jää meil muud üle, kui öelda, et sellisel kujul vastu võetud seadusi me toetada ei saa,» märkis Herkel, «see, mille vastu me seisame on parlamentarismi allakäik Eestis.»

Herkel usub ka, et Vabaerakonna toetus ühiskonnas on hetkel suurem, kui nende saadikute arv parlamendis.

Erakonna sisepingete leevendamiseks on esimehe sõnul leitud hea tasakaal: «Oleme tegelikult väga silmapaistvad oma sisemise kommunikatsiooni osas ning omavahelise suhtlemise kultuuri hoidnud. Teame, et mõnedes suurtes erakondades on hakatud siseliste kinni keerama, kui seal räägitakse midagi, mis ei meeldi erakonna esimehele või juhatusele. Vabaerakond seda ei tee.»

Kui klassikalisel parem-vasak skaalal asub Vabaerakond veidi tsentrist paremal, siis EKRE suhtes Herkel oma erakonda positsioneerida ei osanud. 

«EKRE on ma ei tea kus kohas, ühelt poolt nimetatakse neid paremäärmuslikeks, teisalt mõned nende programmilised seisukohad samastuvad Keskerakonnaga. Kui vaadata IRLi ja Reformierakonna ideaalset programmi, siis me oleme kusagil nende kahe vahel.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles