Michael McFaul: venelastele pole kunagi lubatud, et NATO Ida-Euroopasse ei laiene (16)

Taavi Minnik
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael McFaul
Michael McFaul Foto: Carnegie

Viimase kahe aasta jooksul on Venemaa ja lääne suhted teravnenud, mis on viinud selleni, et räägitakse uuest külmast sõjast. Ameerika Ühendriikide vaieldamatult üks hinnatumaid Venemaa-tundjaid, Stanfordi ülikooli professor ja endine suursaadik Venemaal Michael McFaul räägib intervjuus Postimehele viimasel ajal tekkinud USA–Venemaa vastasseisust Läänemerel ning Venemaa ja lääne suhetest.

Oleme kuulnud nii Venemaa poliitikutelt, aga ka mitmetelt Euroopa venemeelsetelt poliitikutelt süüdistusi, et Ameerika ja lääs on murdnud kunagi antud lubadust, et NATO ei laiene Ida-Euroopasse. Kas selline lubadus reaalselt eksisteerib või on see vaid müüt?

Selline väide on täielik väljamõeldis. Olen Venemaa esindajatega tihedalt läbi käinud ja nendega koos töötanud seoses erinevate lepingute sõlmimisega, mh uue START leppega. Minu kogemus Vene diplomaatidega on selline, et venelased tahavad absoluutselt kõike paberil fikseerida, kõige kohta on tarvis kirjalikku lepingut. Seepärast ma küsiksin, et juhul kui selline lubadus on antud, miks pole ühtegi riikide esindajate allakirjutatud dokumenti, mis seda kinnitaks? Kus on leping? Miks seda pole?

Muide, NATO puhul on tegemist mitmepoolse, multilateraalse organisatsiooniga. Juhul kui selline lubadus on tõepoolest kunagi antud, siis oleksid pidanud sellele andma oma heakskiidu kõik NATO liitlased, mitte ainult Ameerika Ühendriigid. Sellist lubadust pole aga antud ning sellist dokumenti, mis seda kinnitaks, pole mina kunagi näinud ega sellest kuulnud.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles