Reinsalu väitlusklubis: narkomaaniat ei tohi muuta ühiskonnas aktsepteeritavaks (9)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalal kohtusid Postimehe väitlusklubis kodanikuaktivist Siim Tuisk ja justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL), kes väitlesid selle üle, kas kanep tuleks Eestis legalseerida.

«Kanepi legaliseerimine on vajalik kahju vähendamise põhimõttest lähtuvalt,» alustas kanepi legaliseerimise pooldajana esinenud Tuisk. Ta tõi välja, et kriminaliseeritud kanepi tarvitamine toob näiteks palju kahju noortele, kes väikeste kogustega vahele jäädes saavad kriminaalkaristusi ning rikuvad sedasi oma tuleviku. Samuti tõi Tuisk esile, et kanep ei ole tappev ja selle seadustamine tooks riigikassase märkimisväärse maksutulu. «»Kannabinoidide ravimõju kohta on tehtud ka 22 000 uuringut, millest paljud leiavad, et neil on ka meditisiiniline kasutegur,» jätkas Tuisk avakõnes. Minimaalne, mida Eesti tegema peaks, on tema sõnul toimeaine THC ümberliigitamine. 

Reinsalu tõi välja, et mitmed uuringud on toonud siiski välja ka kanepi terviseriskid, ent Tuisk meenutas, et ka tema pooldab kanepi kättesaadavuse piiramist noortele areneva ajuga inimestele - selleks ongi tarvis ka riiklikku regulatsiooni. 

«Kui aine on kergemine kättesaadav, kui aine on odavam, siis seda ka tarbitakse rohkem,» sõnas Reinsalu oma kõnes. Ta rõhutas, et on meditsiiniliselt tõestatud ka, et osadel kasutajatel tekitab kanep siiski sõltuvust. 

«Tõsiasi on see, et Eesti vabariigis kanepi väikeses koguses omamine ei ole kriminaalkuritegu vaid väärtegu, mille eest keskmine makstav trahv on 90 eurot. Ühiskond peab noorte sõltuvusriski vähendama ja trahvimise kõrval peab olema ka alternatiive ja justiitsministeerium tegeleb sellega,» kinnitas Reinsalu.

Reinsalu sõnas,et ühiskonnas ei tohiks muuta narkomaaniat aktsepteeritavaks ning sestap on tarvilik ka kanepi jätkuvalt keelatuks jätmine.

Milliste argumentidega Tuisk ja Reinsalu veel esinesid, vaata videost.

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles