Dagmar Lamp: naised, mitte objektid (6)

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dagmar Lamp
Dagmar Lamp Foto: Liis Treimann / Postimees

Sain hiljuti ühe lugejakirja, kus üks (mees)lugeja tundus olevat natuke segaduses. Miks naised end ise isaste ees eksponeerivad, küsis ta.

Nii teevad naised ju ise endast objektid, kui nad end ilusaks teevad, kenasti riidesse panevad ja väljakutsuvad on. «Osad soovivad välja näha seksikad ja eputada, ja kui seepärast neid võetakse kui objekte, on puhtalt nende enda mure,» seisis kirjas. Mulle tundub, et kevade (ja miniseelikute tänavatele) tulekuga peaks probleemi ühe korra veel lahti rääkima. Ehk mõni mees ei tunne end siis enam nii solvatuna, kui näeb linnas ilusat naist, kes talle tähelepanu ei pööra.

Kirja lugedes ma kõigepealt ohkasin, siis naersin, siis hoidsin natuke pead kinni (et seda mitte vastu lauda taguda). On uskumatu, et me peame ikka veel nii lihtsat asja üle seletama, aina korrates ja korrates. Sest teate, mis? Naiste kohtlemine ei ole naiste enda mure!

Peenisega mõtlemine on isaste oma valik ja mure. Meie ei ole vastutavad selle eest, kui me näeme välja sellised, nagu oleme otsustanud välja näha, ning keegi meid sellepärast näiteks, ütleme, vägistada otsustab. Ma võin kinnitada, et enamikku naisi ajab öökima isaste soovimatu tähelepanu ja see pole midagi, mida saab «looduslikkusega» või «loomulikkusega» seletada. Ei, see on isaste omavoli, mida nad mingil põhjusel arvavad tohtivat emaste peal harrastada.

Peenisega mõtlemine on isaste oma valik ja mure. Meie ei ole vastutavad selle eest, kui me näeme välja sellised, nagu oleme otsustanud välja näha

Mehed millegipärast eeldavad, et naised oskavad nende mõtteid lugeda ja ennustada, milline seelikupikkus parasjagu erektsiooni võib tekitada. Jah, sotsiaalmeedia on täis noorte neidude «väljakutsuvaid» fotosid, aga enamasti on nad nii noored ega tule selle pealegi, et paljud mehed mõtlevad kahest peast vaid ühega, selle alumisega.

Nad teevad neid fotosid, sest nad tunduvad endale neil ilusad ja ilutunnetust mõjutab muu hulgas ka see, mida teevad nende vanusekaaslased. Ning täiesti siiralt võin kinnitada, et endast fotosid üles riputades mõtlen näiteks mina küll sellele, et mulle endale meeldib see, milline ma seal välja näen. See, kas ja millist liikumist see mõne mehe püksis võiks tekitada ... No olge nüüd.

Rääkisin sel teemal ka teiste naistega, kes märkisid, et kuna mehed ise pidevalt mõtlevad sellele, kuidas üks või teine naine neile meeldib, eeldavad nad, et ka naistel on samasugune mõtteviis: naine meigib end järelikult selleks, et meestele meeldida. Aga äkki mõtleb naine enesekeskselt hoopis sellele, et mehed võiks ka tema jaoks tasemel olla? Selle peale otse loomulikult ei tuldagi.

P. S. On veel üks huvitav tähelepanek. Meestele tegelikult ei meeldi, kui naine oma ilust teadlik on. Liiga palju on naised pidanud taluma hukkamõistvat suhtumist ja sõimu, kui nad välimuse kohta tehtud komplimendi peale lihtsalt «ma tean» vastavad. Sest kui sa tead, et näed hea välja, oled sa ju bitch, silmakirjalik ja ülbe.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles