Rein Veidemann: ahistatud kirjanikumuuseumid (3)

Rein Veidemann
, TLÜ emeriitprofessor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Veidemann
Rein Veidemann Foto: Postimees.ee

Eesti kirjandusklassikute Tammsaare ja Vilde muuseumid on Tallinna linnamuuseumi filiaalidena sattunud hävimisohtu, leiab kirjandusteadlane ja ajakirjanik Rein Veidemann.

Olnud eelmise aasta detsembris Tammsaare ja Vilde sõprade seltsi valitud esimeheks, sattusin koos juhatusega silmitsi kahe Eesti tähtsaima kirjandusklassiku muuseumi pehmelt öeldes probleemse olukorraga. Taustaks olgu öeldud, et nii Tammsaare kui ka Vilde kunagine kodu Tallinnas Kadriorus asuvad kuuluvad kirjanikumuuseumidena alates 2005. aastast Tallinna Linnamuuseumi koosseisu (nii-öelda filiaalidena), mis omakorda on Tallinna kultuuriameti allasutus.

Seega otsustab asju ja vastutab muuseumide saatuse eest praegu ainuliselt linna ametkond. Kuni 2013. aasta teise pooleni, mil linnamuuseumis vahetus direktor (Maruta Varraku asemel asus tööle Kalmar Ulm), toimisid muuseumid nii, nagu ühelt kirjanikumuuseumilt (resp mäluasutuselt) oodata: näitused, uurimis- ja valgustustöö, konverentsid, publikatsioonid. Kõik töönäitajad (külastatavus, ürituste arv, tunnustused, meediakajastused jms) liikusid selgelt tõusujoones.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles