Ahto Lobjakas: Euroopa maaltviimine (23)

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Peeter Langovits

Koos Euroopaga kaob Eesti avalikust ruumist kriitiline ratsionaalsus, hääbub õigusriigi prestiiž, hoiatab kolumnist Ahto Lobjakas.

Eesti on suure muutuse lävel. Meie avalikus ruumis on nihkumas jõujooned, mis muudavad ühiskonna ilmet, annavad sellele uue paleuse aastakümneteks. Võib-olla määravad nihked meie saatuse. Liitlassuhted on alusmüürilt emotsionaalsed: keegi ei lähe sõtta hingelt võõra eest, tüki paberi pärast.

Meid harjutatakse avalikus ruumis päevast päeva ajaloost tuttava vahetuskaubaga. Demoniseeritakse üht vähemust, süüdistades teda kurikavalas plaanis meie üle võim haarata. Luuakse vaenlase kuju, et end kokku siduda. Mündi üheks pooleks on ühelt inimkoosluselt turvalise elu võimalikkuse võtmine «meie» seas, teiseks meie eneste inimnäost loobumine, kuna «karmid ajad vajavad karme lahendusi».

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles