Postimees 1991. aastal: Ülemnõukogu tahab kiirendada omandi- ja maareformi ettevalmistamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile algas ülemnõukogu 35. istungjärk. Kinnitati 13-punktiline päevakord, minutilise leinaseisakuga mälestati 1949. aasta 25. märtsi tragöödiat.

Päevakorravälise kiireloomulise küsimusena võeti ette projekt omandi- ja maareformi ettevalmistamise kohta. Projekt tuletab meelde, et möödunud aasta detsembris võttis ülemnõukogu vastu kaks otsust Omandiõiguse järjepidevuse taastamisest ja Maareformist. Valitsus olevat need omandireformi ja maareformi seaduseelnõude kujundamisel aga justkui unustanud ning kalduvat nn. nullvariandi poole. Põhiettekande pidaja Ivar Raig arvas, et valitsust on vaja aidata ja kiirendada nii oluliste seaduste vormistamist.

Arvo Junti iseloomustas hetkeseisu nii: ajakirjanduses on alanud kollide maalimine varade tagastamise ja omanike tekkimise puhul, valitsus on suurtes raskustes nende eelnõudega ning rahvasaadikud ootavad, et seaduseelnõud jõuaks nende töölauale.

Jaak Jõerüüt rääkis rahvasaadikuile kirjandusliku mõistujutu ning küsis otse: kas ilma omaniketa, ilma omandi ja maareformita on üldse võimalik käivitada turumajandust?

Kuigi oli ka kahtlejaid ning pärastlõunasel istungil nõuti koguni katkestamist, võttis ülemnõukogu eile salajasel hääletusel 56 poolthäälega otsuse omandi- ja maareformi ettevalmistamise kohta vastu.

26.03.1991

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles