Postimees 1993. aastal: Edgar Spriidi kodukandiinimene süüdistab Edgar Spriiti eesti rahva hävitamisele ja küüditamisele kaasaaitamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Praegu Kanadas elav Elna Libe on pärit Virumaalt Mustoja külast, mis on ka riigikogu liikme Edgar Spriidi (Maarahva Ühendus) kodukohaks. Möödunud suvel käis Libe kodukülas ja kohtas seal Edgar Spriiti.

Nüüd kirjutab Vaba Eesti Sõna Elna Libe meenutustele viidates:

«Venelaste lahkudes Eestist 1941 oli Edgar Spriit hävituspataljoni ridades ja läks vabatahtlikult vene sõjaväega Venemaale. Mäletan hästi jaanuaris 1944 Edgar Spriiti ema rusikat viibutades teisel pool aeda hüüdmas meie emale: «Oodake, küll te veel saate, kui mu poeg tagasi tuleb!»

Nüüdsel kohtumisel Edgar Spriitiga küsisin talt, et kas ta ei kahetse, et ta hävituspataljoni ridades ja hiljem KGB ohvitserina Eesti rahva hävitamisele on kaasa aidanud, tappes eesti noormehi ja saatnud kodukülast Siberisse surema kalureid ja väikemaapidajaid.

Esimeste kohta ta ütles, et need kõik olid fašistid. Neid oli vaja tappa. Küüditatud meie küla mehed said aga oma palga kuna kuulusid Omakaitsesse.»

Edgar Spriit ütles Postimehele, et ta ei olnud hävituspataljoni võitleja ega KGB ohvitser: «Mul ei olnud hävituspataljoniga mingit pistmist. Ma ei ole kedagi küüditanud ega tapnud.»

Postimehel ei ole tõendeid selle kohta, millised on Spriidi suhted NKVD ja KGB-ga, küll on olemas tõendid, et Spriit on olnud hävituspataljonis.

19.03.1993

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles