Tõnu Mertsina: miks meie majandus kiduralt kasvab?

Tõnu Mertsina
, Swedbanki peaökonomist Eestis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: SCANPIX

Mullu aeglustus Eesti majanduskasv, kuid vundament olukorra parandamiseks on meil siiski täiesti olemas, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

Väikese ja avatud riigina sõltub Eesti majanduse käekäik sellest, mis toimub maailmamajanduses. Meie peamine eksportiv majandusharu, töötlev tööstus, veab kaupu välja 70 protsenti oma kogukäibest. Välisnõudlus ja koos sellega meie eksport mullu vähenes. Kuigi Euroopas majandus tasapisi paranes ning ka Eesti ettevõtted suurendasid paljudesse riikidesse oma eksporti, oli valdava osa ekspordi languse taga Venemaa turg.

Kui eraldada meie koguekspordist elektroonika, elekter, mustmetallid, keemia- ja põlevkiviõlitooted, piimatooted ja joogid (ehk ligikaudu veerand kaupade ekspordist), oleks meie eksport mullu kasvanud ja andnud ka tugevama panuse majanduskasvu. Nimetatud kaupade languse põhjuseks ei ole aga meie ekspordi halvenenud konkurentsivõime, vaid nafta madalad hinnad, Venemaa sanktsioonid ja vähenenud nõudlus, elektroonikatoodete juures ühe ettevõtte tootmisotsused ja konkurentsiteemad maailmaturul ning elektritoodangu vähenemine impordi suurenemise tõttu. Lisaks nõrgale nõudlusele vähendas ettevõtete käibeid hindade langus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles