Indrek Kuus: igav skandaalike ehk korruptsioonilõhnalised saapad ja kõrvaklapid

Indrek Kuus
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Kuus.
Indrek Kuus. Foto: Erik Prozes

Väga tüütu on mingite saabaste ja kõrvaklappide peale lamenti lüüa, aga eks ikka tuleb süüdlane leida ja liistule tõmmata, sest muidu pole demokraatiast ja läbipaistvast riigist haisugi, kirjutab arvamusportaali kolumnist Indrek Kuus.

Usin vabaerakondlane Artur Talvik, kes on riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimees, teatas võidukalt, et on juhtunud midagi hirmsat – politseijuht Elmar Vaher ostis lennujaamast oma ametiseisundit kuritarvitades asutuse krediitkaardiga 299-eurosed kõrvaklapid ja 139-eurosed matkasaapad.

Ja ega siseministeeriumil ei jäänud muud üle, kui auditit alustada, kuigi prokuratuuri hinnangul pole midagi kuritegelikku toimunud. Kommenteeriv rahvas on vihane, et miks neil pole krediitkaarte ja arvab, et küll politsei on kõik kinni mätsinud.

Väga tüütu on mingite saabaste ja kõrvaklappide peale lamenti lüüa, aga eks ikka tuleb süüdlane leida ja liistule tõmmata, sest muidu pole demokraatiast ja läbipaistvast riigist haisugi ja opositsioon vireleks riigikogus niisama.

Meenutagem vana lugu, kuidas nüüdseks siitilmast lahkunud kunstiakadeemia rektor Ando Keskküla asutuse krediitkaarti tarvitas.

Varasemad skandaalid

2002. aasta augusti viimastel ööpäevadel maksti Keskküla kasutuses oleva krediitkaardiga seitse Kätki Maja OÜ arvet kokku 18 630 krooni eest. Tallinnas Rocca al Mares Kätki tänav 6 asuvas eramajas tegutses tollal Elite Clubi nimeline lõbumaja. Keskküla rääkis, et krediitkaart varastati temalt ära, kuid jutt ei pidanud vett. Maha sai seksitud 18 630 krooni, mis tollal oli suur raha. Ühel ööl kulus koguni 14 300 krooni. Keskküla rääkis midagi väliskülaliste võõrustamisest.

Keskkülast veel kõvem mees oli muidugi Kultuurkapitali kunagine pealik Avo Viiol, kel oli Olympic Casino kuldkaart, mille omanikuks pürgijal piisas 100 000-kroonisest mängukäibest kuus poole aasta jooksul ja sellise kliendi eelised tavamängija ees on tasuta taksosõit kodust kasiinosse, võimalus saada kaks protsenti mahamängitud rahast tagasi ning teatud päevadel see koguni sularahas välja võtta.

Aastatel 1999–2002 suutis Viiol laiaks lüüa 8,5 miljonit krooni ja ta pisteti vangi, kust ta küll hea käitumise eest juba 2003. aastal välja lasti ja pärast seda jupikaupa võlga tagasi maksma asus. Vist paar tuhat eurot on riik kätte saanud.

Tallinna Sadam

Nüüd leidis Artur Talvik Tallinna Sadama korruptsiooniskandaalile pühendatud uurimiskomisjoni juhina, et praamihankes pole selgitatud, miks maksid Poola laevad 17,4 miljonit eurot rohkem kui Türgi omad. «See pani mind väga imestama,» ütles Talvik.

Tallinna Sadam küll selgitas, et hankel osalenud tehastest poleks keegi suutnud nõutud 19 kuuga nelja parvlaeva valmis ehitada, kuid kes neid korruptante usub. Ja mine seda Talvikut tea – vahest tal siiski näkkab ja ehk paljastab mõne skandaali, mis on ka skandaal.


Indrek Kuus on lõpetanud Tallinna Ülikooli eesti keele ja kirjanduse õpetaja erialal ning töötanud 1994. aastast ajakirjanikuna-toimetajana uudisteagentuuris BNS, Linnalehes ja Postimehes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles