Infosõda ei tasu surmtõsiselt võtta. Lihtsalt naera

Urve Eslas
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Washington Post otsustas aasta lõpus, et lõpetab meedias levivate valede paljastamisele keskendunud kolumni avaldamise. Uuringust selgub, et valede ümberlükkamine lugejaid ei veena, pigem vastupidi. Mida levivate valede vastu ette võtta, kui nende ümberlükkamisest kasu ei ole?

«Ma arvan, et olen nüüdseks juba kõike näinud,» kirjutas Washington Posti ajakirjanik Caitlin Dewey aasta lõpul oma iganädalases kolumnis.

Gripivaktsiinist võib jääda rasedaks. Ukraina meediaväljaanded avaldavad lahendamatuid ristsõnu, et pensionäridele südamerabandust põhjustada. USA moslemid jooksevad ISISega liitumisele tormi, Briti omad niisamuti. Kohalik poliitik on vaenuliku poole agent, üleilmse juudiorganisatsiooni liige või kinni makstud FSB poolt. Vahel ka kõik kolm korraga. Vandenõuteooriad on nagu uputus: sünnivad õhustikulisest ebakindlusest, uputavad meedia ja neist jääb maha hulk segadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles