Indrek Sirk: kaitse end liikluses nagu… Venemaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Sirk
Indrek Sirk Foto: Peeter Langovits

Riigikohtu viimaste lahendite valguses tuleb tõdeda, et politsei esitatud kiiruseületamise süüdistuse vastu pakub kaitset ainult videosalvesti, kirjutab vandeadvokaat Indrek Sirk.

Aastal 2009 analüüsisin õiguslikku praktikat ja inimese võimalusi kaitsta end olukorras, kus politseinik süüdistab kiiruseületamises.

Kuue aastaga on õiguslikud regulatsioonid muutunud, politsei kasutuses on uued ja paremad seadmed, riigikohus on teinud hulga lahendeid, kuid põhiküsimus on jäänud samaks. Vahepealsetel aastatel on riigikohus korduvalt õigeks mõistnud kiiruseületamises süüdistatud autojuhte, kelle karistamise aluseks oli vaid ühe politseiniku ütlus.

Riigikohus rõhutas neis lahendites ka vajadust koguda täiendavaid tõendeid, näiteks videosalvestusena. Põhjalikult on analüüsitud ka politseiniku kui süüdistusfunktsiooni kandja poolt iseenda menetletavas asjas tunnistajana ülekuulamist.

Nende riigikohtu seisukohtade pinnalt on Eesti riik teinud kaks põhimõttelist muudatust oma praktikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles