Türgi suursaadiku vastulause: ärgu keegi oodaku, et Türgi lubab riigi julgeolekut ohustavaid piiririkkumisi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valesid analoogiaid luues jõuab valedele järeldustele. Just nii juhtus Georgi Beltadze 27. novembril Postimehes ilmunud arvamusloos «Löö esimesena», kus Stalini analoogia kasutamine viis täiesti valedele järeldustele, faktivigadest rääkimata.

Julma diktaatori Stalini ja demokraatlikel valimistel rahvalt mandaadi saanud president Erdoğani vahel sarnasuste loomine võib tuleneda üksnes autori puudulikest teadmistest või siis pahatahtlikkusest. Stalini valitsusaja kogu selle valus läbi elanud Eesti rahvas kindlasti mõistis sellise võrdluse sobimatust.

Beltadze väited Kobane kohta on samuti tõest kaugel. Neli ja pool aastat väldanud Süüria kodusõja jooksul on Türgi inimlikku, moraalset ja tsiviilvastutust tundes avanud oma uksed 2,2 miljonile Assadi režiimi terrori eest põgenevale süürlasele. Türgi on kõhklematult reageerinud Süürias, sealhulgas Kobanes surmaga silmitsi seisvate inimeste meeleheitlikule olukorrale. Lahingute puhkedes pages esimese kolme päevaga Kobanest Türki 200 000 kurdi. Kobane kaitsmiseks osutati logistilist abi ja kindlustati Iraagi Pešmerga võitlejatele ohutu läbipääs. Miljoneid inimesi vastu võtnud ja neid igati aidata püüdnud riigi võrdlemine Stalini armeega on vastuvõetamatu.

Süüria kodusõjas on elu kaotanud 350 000 inimest. Pool rahvastikust on pidanud oma kodudest lahkuma, piirkonnas valitseb ekstremismile toetuv terror ja kaos. Türgil on Süüriaga 911 kilomeetri pikkune ühine piir ja seal toimuv mõjutab otseselt Türgit. Meie riiklikku julgeolekut ohustab äärmusrühmitus Daesh. Nende poolt Suruçi linnas ja Ankaras toime pandud terrorirünnakutes hukkus 146 tsiviilisikut. Türgi toetab aktiivselt nii riiklikul tasandil kui ka rahvusvahelise koalitsiooni raames jõupingutusi Daeshist tuleneva terroriohu kõrvaldamiseks.

Meie soov on tagada Süürias püsiv stabiilsus ja teha selle saavutamiseks võimalikult kiiresti algust poliitilise ülemineku protsessiga. Siis ei kordu ka sellised kahetsusväärsed juhtumid, nagu seda oli Vene lennuki allatulistamine. Samas ärgu keegi oodaku, et Türgi lubab riigi julgeolekut ohustavaid piiririkkumisi.

Hayriye Kumaşçıoğlu,

Türgi suursaadik Eestis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles