Ülle Madise: teaduse ja seaduse autoriteedist

Ülle Madise
, õiguskantsler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Madise
Ülle Madise Foto: Mihkel Maripuu

Õiguskantsleri põhitöö on kaitsta ühiskonda mulje eest, nagu poleks tõde olemas, kirjutab õiguskantsler Ülle Madise. Tõrjuda arvamust, justkui pakuks põhiseadus lõpmata hulgal erinevaid tõlgendusi, millest üks pole parem kui teine.

Teaduse ja seaduse mõju on pealtnäha nii erinev, et neist justkui ei saagi kõrvuti rääkida. Ütleb ju seadus, kuidas asjad peaks olema ja mida selleks tuleb teha. Õigusrikkujat ähvardab karistus. Vahelejäämise korral mõistagi. Teaduslikud seaduspärad iseloomustavad aga seda, kuidas asjad päriselt on. Neist ei saa kõrvale hiilida. Teaduslikke seaduspärasusi eirav ettevõtmine kukub ka välise karistajata ise läbi.

Ametnikud ja poliitikud, kes peavad tegema otsuseid, vajavad seetõttu usaldusväärset teaduslikku ekspert-teadmist. Alati seda pole, eriti ühiskonnateadustes. Ent kui teaduslikud seaduspärasused on teada ja otsus tehakse ikkagi nende kiuste, seisame suure tõenäosusega läbikukkumise lävel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles