Postimees 1938. aastal: «põrgumasinaga» atentaat konstaablile

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeva hommikul kella ¾ 3 paiku leidis Virumaal Venevere vallas aset omapärane kuritegu, missugust ei ole Eesti Vabariigi kestel veel ette tulnud.

Pommiatentaadiga taheti nimelt tappa Venevere rajooni konstaablit Ferdinand Rägot ja tema perekonda. Õnnekombel aga kõik pääsesid eluga. Väikene konstaabli 4-kuine poeg sai kriimustusi näkku ja samuti sai kriimustusi konstaabel ise.

Konstaabel elab Petti majas mansardkorral. Konstaabel oli õhtul pärast kella 12 magama heitnud. Magamistuba asub maja lõunaküljel ja on kaheaknaline. Kella ¾ 3 paiku hakanud aga nutma konstaabli väike poeg. Ema läinud last rahustama ja hiljem kõrvaltuppa otsima lutti. Tema jõudes kõrvaltuppa käinud aga kõva raksatus. See pani maja värisema ja naine kukkus tugeva õhusurve mõjul maha. Kui ta veidi oli toibunud, tormas ta magamistuppa, mis oli täiesti segi löödud. Uks oli purunenud, aknaklaasid katki ja põrand klaasi- ning puukilde täis. Toas magavast 3-isikust – konstaablist, ta 7-aastasest tütrest ja 4-kuisest pojast – oli konstaabel meelemärkuseta, teised kergelt vigastatud. Kuid konstaabel toibus pea. Tema elu oli päästnud see, et ta magas võrdlemisi massiivses kõrgete otsadega voodis. Üks suur puuroigas oli põrganud vastu voodi otsa, kuna vastasel korral see oleks võinud purustada ta pea.

Plahvatus oli nii tugev, et seda oli kuuldud 3-4 kilomeetri kaugusel. Kuid kohalikud elanikud olid arvamisel, et mõned püüavad öösi dünamiidiga kalu. Hommikul selgusid siis plahvatuse põhjused. Keegi oli pannud toime pommiatentaadi konstaabli magamistoa akna all, kinnitanud pommi pika ridva otsa ja pannud siis süütenööri põlema. Teisipäeva hommikul sõitsid kohale Rakvere kriminaalkomissar Pääbo, prokurör Looman, Viru-Järva prefekt Ladva ja kriminaalassistendid.

Kogu teisipäeva kestis kohapeal juurdlus ja osa teo toimepanijaist on juba vahistatud. Hiljem selgus, et üks vahistatuist on Venevere endine vallavanem Mulla, kes oli konstaabliga halvas vahekorras ja intrigeeris konstaabli vastu. Ka oli tal konstaabliga kohtuasju ajada.

Teiseks süüaluseks, kes kandis konstaabli peale vihavaenu, oli August Puusepp, kes kohapeal tuntud salaviina müüjana. Asjasse segatud on samuti kohalik vallasekretär.

Nimetatud isikud, kes kandsid konstaabli peale viha, olid meelitanud kohaliku noormehe Aksel Sommerfeldi, kes teostas põrgumasina ülesseadmise konstaabli akna alla. A. Sommerfeld on kohapeal tuntud ka varem kui ulaklike kalduvustega inimene. Ta elatas ennast viimasel ajal juhuslikust maalritööst.

Konstaabel Ferdinand Rägo on 29-aastane. Politseis on ta teeninud 5 aastat.

Muide, kutsuti kohale ka lõhkeasjanduse eriteadlane, et viimane selgitaks, missugusest lõhkeainest oli valmistatud pomm.

30.11.1938

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles