Postimees 1932. aastal: kas uus poliitiline erakond?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Et vabadussõjalaste liidust uus poliitiline erakond kujuneb, seda kuulutati juba ammugi ette. Iseloomulik on aga, et juhid seda viimase võimaluseni eitada püüavad.

See on aga seletatav sellega, et hea kuulsusega vabadussõjalaste nime all kergem on oma sepitsusi teostada ja inimesi kaasa tõmmata. Puhtsüdamlikult ja headest püüetest aetuna ei taipagi paljud vabadussõjalased, kuidas nad teatud kildkonnale kaasa aitavad erakonna loomises, mida aga vabadussõjalased ise ei poolda.

Poliitilistes ringkondades teatakse aga vabadussõjalaste keskjuhatuse enese ringkondadest kuuldavale tulnud väljenduste järele, et n.n. «nelja mehe» kava põhiseaduse rahvahääletuseks polevatki mõeldud tõsiselt, vaid ainult meeleolu loomiseks. Selles mõttes äratab tähelepanu Valga lehes «Lõuna-Eestis» ilmunud teade: «Üks juhtiv tegelane olevat Tallinnas praalinud, et las meie eelnõu kukutatakse läbi, seda on meeleolu loomiseks vaja, kui meeleolu veelgi enam meie kasuks muutunud, siis haarame otsustavamate abinõude järele. Sellest järeldatakse, et vabadussõjalaste mõned juhid plaane teevad oma seisukohtade maksmapanemiseks vägivalla teel, kui rahva enamus sellele peaks vastu olema!»

Selles tunduvat rohkesti kelkimist, lisab leht juurde, kuid peab siiski mõtlema, kuidas meeleolu loomise võimalusi mitte tekkida lasta.

Mõned kergekaalulised tuisupead võivad ju keskjuhatuses olla, kes oma moodi mõtteid hauvad, kuid meeleolu loomine näib siiski sihitud olevat uue erakonna veskile vee laskmiseks.

26.11.1932

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles